Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cristale de rocă „magice” descoperite într-un sit ceremonial din epoca de piatră din Anglia
Articole online

Cristale de rocă „magice” descoperite într-un sit ceremonial din epoca de piatră din Anglia

piatra

Cristale de rocă „magice” descoperite într-un sit ceremonial din epoca de piatră din Anglia

Cristalele de rocă au fost probabil aduse la sit de la o sursă aflată la peste 130 de kilometri distanță, pe un teren muntos, iar cristalele par să fi fost sparte cu grijă în bucăți mult mai mici, probabil în timpul unei adunări a comunității pentru a urmări prelucrarea a ceea ce trebuie să fi părut a fi un material magic.

„Poți să te gândești la aceasta ca la un eveniment cu adevărat special”, a declarat Nick Overton, arheolog la Universitatea din Manchester, Anglia, pentru Live Science. „Se simte ca și cum ar fi pus un mare accent pe practica de a lucra [cristalul] … oamenii și-ar fi amintit ca fiind distinctiv și diferit”.

Overton este autorul principal al unui studiu publicat în luna iulie în Cambridge Archaeological Journal care descrie descoperirea a peste 300 de fragmente din aceste cristale de cuarț într-un sit ceremonial vechi de 6.000 de ani, la Dorstone Hill, în vestul Angliei, la aproximativ o milă (1,6 km) la sud de monumentul cunoscut sub numele de Piatra lui Arthur.

Pe lângă faptul că sunt aproape la fel de transparente ca apa, câteva dintre fragmentele de cristal sunt prismatice, împărțind lumina albă într-un spectru vizibil de curcubeu.

Cristalul de cuarț este, de asemenea, triboluminescent – adică emite sclipiri de lumină atunci când este lovit – și această proprietate deosebită trebuie să fi îmbunătățit procesul de spargere a cristalelor în fragmente mai mici, a declarat Overton.

„Dacă lovești două dintre aceste cristale împreună, ele emit mici flash-uri de lumină albăstruie, ceea ce este cu adevărat fascinant”, a explicat Overton. „Trebuie să fi fost o experiență captivantă – materialul este destul de rar și destul de distinctiv în această perioadă în care nu există sticlă și niciun alt material solid transparent”.

Arheologii cred că structurile antice de la Dorstone Hill și Arthur’s Stone făceau parte dintr-un peisaj ceremonial din Neoliticul timpuriu, sau Noua Epocă a Pietrei, construit cu 1.000 de ani înainte de Stonehenge, care a fost construit în urmă cu aproximativ 5.000 de ani pe Salisbury Plain, la aproximativ 80 de mile spre sud-est.

Legendele locale leagă Piatra lui Arthur de miticul rege Arthur, deși aceasta ar fi fost deja veche de mii de ani pe vremea lui, dacă acesta a existat vreodată

Dorstone Hill este locul unde se află „Sălile morților”, trei clădiri din lemn care au fost incendiate în mod deliberat și înlocuite cu trei movile funerare din pământ în neolitic, probabil după moartea unui lider local. Arheologii cred că o movilă de pământ din situl Arthur’s Stone a arătat cândva spre Halls of the Dead, ale cărei rămășițe au fost descoperite în 2013. 

Overton a declarat că fragmentele de cristal de stâncă erau împrăștiate în jurul sitului Dorstone Hill, dar erau concentrate în movilele funerare. Unele dintre cele mai mari fragmente par să fi fost plasate ca bunuri funerare în interiorul gropilor îngropate care conțineau, de asemenea, oase umane incinerate.

Prima bucată de cristal pe care au văzut-o arheologii moderni a fost confundată cu o bucată de sticlă, dar echipa a găsit în curând multe altele care sunt încă la fel de transparente ca atunci când au fost făcute, a spus el.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola