Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cercetătorii americani explorează rămășițele subacvatice ale bătăliilor din Guam. Mica insulă și importanța strategică din război
Articole online

Cercetătorii americani explorează rămășițele subacvatice ale bătăliilor din Guam. Mica insulă și importanța strategică din război

Guam

Cercetătorii americani explorează rămășițele subacvatice ale bătăliilor din Guam. Mica insulă și importanța strategică din război

Mica garnizoană staționată în Mariane a fost în cele din urmă copleșită de forța de debarcare inamică și a fost nevoie de doi ani și jumătate pentru ca Aliații să recâștige teritoriul pierdut printr-un angajament ulterior. Serviciul Parcurilor Naționale (NPS) a efectuat recent o expediție de o lună în zonă, pentru a afla cum au schimbat bătăliile din Guam mediul local.

Expediția a avut loc în perioada 27 ianuarie – 25 februarie 2023 și a fost condusă de NPS Ocean Resources Branch și Submerged Resources Center. Este prima din cele două călătorii planificate, care au ca scop, de asemenea, să localizeze rămășițele bătăliilor din Guam, inclusiv provizii, muniții și vehicule amfibii de debarcare.

Prima s-a axat pe efectuarea de cartografiere și studii de ridicare a coastei, cercetătorii analizând ape care au o adâncime de peste 50 de metri.

În ceea ce privește modul în care luptele au avut impact asupra zonei, ei speră să afle cum detonarea explozibililor care distrug obstacolele a avut impact asupra recifurilor de barieră din jurul plajelor de debarcare și, prin urmare, asupra capacității acestora de a proteja insula împotriva evenimentelor meteorologice intense. Ei au colectat datele necesare prin utilizarea fotogrammetriei subacvatice și a teledetecției subacvatice.

„Acest proiect este deosebit de semnificativ, deoarece nu a existat niciodată un inventar subacvatic complet al obiectelor legate de bătălie care ar putea exista încă”, a scris Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) pe site-ul său. „Dovezile sugerează că există o cantitate semnificativă de resurse culturale pe fundul mării în apropierea plajelor de debarcare din Asan și Agat.

„În plus, nimeni nu a studiat modul în care activitățile umane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial ar fi putut modifica ecosistemul recifului de corali și procesele de coastă din Guam”.

Aproximativ 5.900 de infanteriști japonezi au debarcat în Guam la 8 decembrie 1941

În trei zile, aceștia au reușit să cucerească insula de la forțele americane staționate acolo și abia în vara anului 1944 americanii au reușit să o recupereze.

Între 31 iulie și 10 august 1944, aproximativ 65.000 de membri ai serviciilor americane și populația autohtonă Chamorros au luptat împotriva a 18.000 – 22.500 de soldați japonezi în ceea ce a devenit o pierdere dezastruoasă pentru aceștia din urmă. În timp ce americanii au suferit între 2.000 și 3.000 de morți, în funcție de sursă, japonezii au pierdut un număr impresionant de 18.337 de militari. Alți 1.250 au devenit prizonieri de război (POW).

În urma celei de-a doua bătălii de la Guam, insula a devenit o bază de operațiuni pentru restul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind construite cinci aerodromuri.

Zona în care au avut loc bătăliile din Guam se află în Parcul Național Istoric al Războiului din Pacific, care se află sub jurisdicția NPS. Serviciul adaugă, de asemenea, că majoritatea relicvelor și artefactelor rămân în spațiul public, în ape relativ puțin adânci.

„În timp ce cea mai mare parte a artefactelor și siturilor arheologice rămase pe care le vom identifica în timpul acestui proiect se vor afla probabil în ape mai adânci, este posibil să găsim unele materiale de război vizibile pe sau în apropierea țărmului, sau în ape mai puțin adânci”, a declarat Amy Wright de la Submerged Resources Center pentru Sacramento Bee.

Toți cei implicați speră că cercetarea „va extinde foarte mult cunoștințele noastre despre acest eveniment istoric – îmbunătățind capacitatea noastră de a spune povestea uneia dintre cele mai importante invazii din teatrul de operațiuni din Pacific din cel de-al Doilea Război Mondial și un punct de cotitură în război – atât din perspectivă istorică, cât și ecologică”.

După ce informațiile din expediția de iarnă vor fi analizate, echipa de la NPS speră să se întoarcă în vară cu scafandri suplimentari și un vehicul subacvatic operat de la distanță (ROV) pentru a efectua o explorare mai amănunțită a rămășițelor bătăliilor din Guam.

Registration

Aici iti poti reseta parola