Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, japonezii au creat o lege pentru a putea comite crime de război
Articole online

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, japonezii au creat o lege pentru a putea comite crime de război

Ordinul secret militar 2190

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, japonezii au creat o lege pentru a putea comite crime de război

Teritoriile coloniale olandeze și franceze căzuseră în mâinile japonezilor, la fel ca și teritoriile britanice din Malaezia, Singapore și Hong Kong, iar forțele americane asediate din Filipine erau pe punctul de a fi înfrânte. Imperiul Japoniei era în ascensiune. Guvernul imperial și-a asigurat populația că Insulele Naționale ale Japoniei erau în siguranță împotriva atacurilor de represalii din partea oricărei puteri aliate.

Această siguranță a fost spulberată la prânz, pe 18 aprilie 1942, când 16 bombardiere B-25B Mitchell, lansate de pe portavionul Hornet al Marinei americane, au năvălit deasupra insulei Honshu, venind din puncte diferite ale busolei. A fost un atac de tip „lovește și fugi”.

Actul aviatorilor inamici

Nava USS Hornet lansează bombardiere B-25B pentru primul raid aerian american asupra Insulelor Naționale Japoneze la 18 aprilie 1942

Nava USS Hornet lansează bombardiere B-25B pentru primul raid aerian american asupra Insulelor Naționale Japoneze la 18 aprilie 1942

În ceea ce privește evaluarea pagubelor provocate în luptă, Raidul Doolittle nu a provocat prea multe daune materiale unor obiective militare de mare valoare, însă efectele psihologice ale misiunii au fost considerabile. Aceasta a oferit un impuls major moralului american, atât în armată, cât și pe frontul intern.

Atacul a provocat două reacții japoneze cu consecințe profunde, care au dus la moartea a mii de oameni, dintre care majoritatea nu au avut nicio legătură cu raidul.

La o lună după atacul lui Doolittle, armata japoneză a lansat campania Zhejiang-Jiangxi, o operațiune de represalii împotriva chinezilor care au ajutat echipajele aeriene ale lui Doolittle. Campania a urmărit să împiedice accesul Aliaților la provinciile estice ale Chinei, ca punct de lansare și ca rută de evacuare. În cele patru luni ale operațiunii punitive (mai-septembrie 1942), până la 250.000 de civili au fost măcelăriți.

În timp ce numărul morților creștea, guvernul japonez a elaborat politici oficiale care vizau în mod special echipajele aliate care efectuau atacuri aeriene împotriva țintelor japoneze. În iulie 1942, Ministerul de Război a emis Ordinul secret militar 2190, care prevedea: „Un echipaj al unui avion de război inamic care nu a încălcat legea internațională pe timp de război, va fi tratat ca prizonier de război, iar cel care a acționat împotriva legii menționate va fi pedepsit ca un criminal de război capital.”

Accelerarea execuțiilor

Generalul Shunroku Hata, comandantul suprem al forțelor japoneze din China, a emis Ordinul militar nr. 4, care a devenit cunoscut sub numele de Legea aviatorilor inamici.

La 13 august 1942, generalul Shunroku Hata, comandantul suprem al forțelor japoneze din China, a emis Ordinul militar nr. 4, un act care mai târziu a devenit cunoscut sub numele de „Legea aviatorilor inamici”. Cele patru secțiuni ale ordinului specificau că „bombardarea, mitralierea și atacarea în orice alt mod” a civililor, a proprietăților private sau a țintelor nemilitare era o infracțiune pedepsită cu moartea. În timp ce limbajul ordinului admitea aparent situații neprevăzute, permițând cazurile în care „un astfel de act este inevitabil” (așa cum legile internaționale de război existente stabiliseră deja), japonezii au ales să interpreteze fiecare atac împotriva țintelor din sfera lor ca un act criminal și nu ca un act de război legitim.

Opt dintre aviatorii lui Doolittle au căzut în mâinile japonezilor în China. Ei au fost judecați de un tribunal militar japonez într-un proces sumar în care au fost condamnați la moarte, chiar înainte de emiterea Ordinului secret militar 2190. Atunci când adjunctul șefului de stat major al Cartierului General al Armatei Imperiale a trimis Ordinul 2190 forțelor japoneze din China, a modificat un memorandum în care se preciza: „în ceea ce privește dispoziția aviatorilor inamici capturați, solicit ca acțiunea să fie amânată… până la proclamarea legii militare și anunțarea oficială a acesteia, precum și programarea datei de execuție a aviatorilor americani”.

Aviatorii condamnați au fost mutați la Tokyo

Sentințele pentru cinci dintre ei au fost comutate în închisoare pe viață. Ceilalți trei bărbați – locotenentul Dean Hallmark, locotenentul William Farrow și sergentul Harold Spatz- au fost executați la 15 octombrie 1942. Guvernul american știa despre execuții în timpul războiului, dar președintele american Franklin D. Roosevelt a suprimat informația. Aliații au inițiat o anchetă postbelică pentru o urmărire penală privind crimele de război împotriva ofițerilor japonezi care au condus procesul aviatorilor Doolittle.

Legea privind aviatorii inamici a fost modelul pentru dispozițiile ulterioare pe care japonezii le-au promulgat împotriva echipajelor aeriene aliate capturate, mai ales pe măsură ce raidurile aeriene americane împotriva Insulelor Naționale au crescut în intensitate și distrugere. Între 1944 și semnarea capitulării Japoniei la 2 septembrie 1945, până la 132 de aviatori aliați au fost condamnați de japonezi în cadrul unor curți marțiale sumare, condamnați la moarte ca infractori și executați. La Fukuoka, 15 aviatori capturați au fost executați după anunțul împăratului Hirohito privind capitularea iminentă.

Acesta a fost punctul culminant al unei practici care s-a repetat pe tot parcursul războiului, japonezii supunând aviatorii aliați capturați la interogatorii care foloseau tortura pentru a obține informații (de obicei scrise în japoneză, fără traducere în limba engleză), procese sumare și execuții prin împușcare sau decapitare.

Aproape de sfârșitul războiului, comandantul Poliției Militare din Japonia a scris un memorandum oficial către comandanții săi subordonați, în care se plângea că acele procese expeditive pe teren, oricât de grăbite ar fi fost, întârziau în mod inutil execuțiile prizonierilor aviatori inamici. Ca urmare directă a acestei plângeri, cel puțin 90 de aviatori americani au fost executați în ultimele săptămâni ale războiului.

Lt. Col. James Doolittle și membri ai echipajului său stau alături de oficiali chinezi după raidul din 18 aprilie

Lt. Col. James Doolittle și membri ai echipajului său stau alături de oficiali chinezi după raidul din 18 aprilie

 

Registration

Aici iti poti reseta parola