Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA își extinde influența în regiunea Indo-Pacific „cu gândul la China”. Unde vor fi amplasate cele patru noi baze militare
Articole online

SUA își extinde influența în regiunea Indo-Pacific „cu gândul la China”. Unde vor fi amplasate cele patru noi baze militare

sua

Armata americană va avea acces la încă patru baze din Filipine, în baza unui acord anunțat cu ocazia vizitei secretarului american al apărării, Lloyd Austin, la Manila, joi.

SUA își extinde influența în regiunea Indo-Pacific „cu gândul la China”. Unde vor fi amplasate cele patru noi baze militare

În plus, cei doi aliați au declarat că proiectele la cinci baze deja incluse în Acordul de cooperare consolidată în domeniul apărării (EDCA) din 2014 sunt aproape finalizate.

EDCA permite SUA să rotească trupele în anumite baze și să construiască facilități pe care ambele țări să le folosească.

„EDCA este un pilon cheie al alianței SUA-Filipine, care sprijină antrenamentele combinate, exercițiile și interoperabilitatea între forțele noastre. Extinderea EDCA va face alianța noastră mai puternică și mai rezistentă și va accelera modernizarea capacităților noastre militare combinate”, se arată într-un anunț comun.

Anunțul nu a precizat locația bazelor la care armata americană va obține un nou acces.

Acesta a spus doar că noile locații „vor permite un sprijin mai rapid pentru dezastrele umanitare și climatice din Filipine și vor răspunde altor provocări comune”, fără a preciza care sunt aceste provocări.

Cele cinci instalații acoperite anterior de EDCA erau baza aeriană Cesar Basa, Fort Magsaysay Military Reservation, baza aeriană Lumbia, baza aeriană Antonio Bautista și baza aeriană Mactan Benito Ebuen.

Mai mulți oficiali americani din domeniul apărării au declarat pentru CNN la începutul acestei săptămâni că Washingtonul încearcă să își extindă accesul la bazele din Filipine cu gândul la China, ca parte a unei schimbări în curs de desfășurare a poziției de forță în regiunea Indo-Pacific.

Washingtonul a încheiat în mod agresiv acorduri în Indo-Pacific, anunțând inclusiv, cu doar o zi înainte, planuri de a face schimb de tehnologii de apărare cu India și, la începutul acestei luni, planuri de a desfășura noi unități de pușcași marini americani în insulele japoneze.

Iar săptămâna trecută, Corpul pușcașilor marini a deschis oficial o nouă bază în Guam, o insulă americană importantă din punct de vedere strategic situată la est de Filipine. Camp Blaz este prima bază nouă a pușcașilor marini din ultimii 70 de ani și se așteaptă ca într-o zi să găzduiască 5.000 de pușcași marini.

Un acces sporit la bazele militare din Filipine ar oferi forțelor armate americane o poziție strategică la marginea sud-estică a Mării Chinei de Sud, la doar 320 de kilometri sud de Taiwan, insula de 24 de milioane de locuitori, guvernată democratic, pe care Partidul Comunist Chinez o revendică ca parte a teritoriului său suveran, deși nu a controlat-o niciodată.

Mișcări pentru a contracara China

Liderul chinez Xi Jinping a refuzat să excludă utilizarea forței militare pentru a aduce Taiwanul sub controlul Beijingului, dar administrația Biden a fost fermă în sprijinul acordat insulei, așa cum prevede Legea privind relațiile cu Taiwanul, în temeiul căreia Washingtonul este de acord să ofere insulei mijloacele de a se apăra fără a angaja trupe americane.

Beijingul revendică, de asemenea, o mare parte din disputata Mare a Chinei de Sud ca fiind teritoriul său.

Statele Unite au cerut cu fermitate guvernului chinez să respecte obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional și să înceteze „comportamentul provocator” în Marea Chinei de Sud.

O hotărâre din 2016 a Curții Permanente de Arbitraj de la Haga a respins categoric pretențiile Chinei privind Marea Chinei de Sud, precizând în același timp că Beijingul încalcă suveranitatea Filipinelor prin activități precum construirea de insule în zona economică exclusivă (ZEE) a Manilei.

Beijingul a dezaprobat hotărârea tribunalului și a continuat să își consolideze și să își întărească militar pozițiile în Marea Chinei de Sud. Acesta susține că SUA și alte țări sporesc tensiunile în regiune prin trimiterea navelor lor de război acolo, încălcând suveranitatea sa.

Registration

Aici iti poti reseta parola