Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cel mai decorat soldat din Australia pierde procesul de defăimare! Fostul soldat SAS a comis crime de război în Afganistan
Articole online

Cel mai decorat soldat din Australia pierde procesul de defăimare! Fostul soldat SAS a comis crime de război în Afganistan

Ben Roberts-Smith

Cel mai decorat soldat din Australia pierde procesul de defăimare! Fostul soldat SAS a comis crime de război în Afganistan

Ben Roberts-Smith VC, cel mai decorat soldat în viață din Australia, a ucis civili neînarmați în timp ce servea în armată în Afganistan, a constatat un judecător al unei curți federale, potrivit The Guardian

Judecător la Sydney, Anthony Besanko a constatat că, potrivit balanței probabilităților, Roberts-Smith a împins cu piciorul un prizonier încătușat de pe o stâncă în Darwan în 2012, înainte de a ordona unui soldat australian subordonat să îl împuște mortal pe bărbatul rănit.

Iar în 2009, Roberts-Smith a ordonat uciderea unui bărbat în vârstă găsit ascuns într-un tunel dintr-un complex bombardat cu numele de cod „Whiskey 108”, precum și uciderea unui bărbat cu handicap cu proteză la picior în timpul aceleiași misiuni, folosind o mitralieră.

Sentința, care a fost pronunțată după un proces extraordinar de un an de zile pentru defăimare, nu reprezintă o constatare a vinovăției în materie penală, ci o determinare pe baza standardului civil al „balanței probabilităților”.

Un rezumat al hotărârii a fost publicat de tribunalul federal. Motivațiile complete vor fi publicate în această seară, după ce Commonwealth-ul va verifica hotărârea din punct de vedere al securității naționale.

Avocații celor trei ziare – The Age, Sydney Morning Herald și Canberra Times – care au fost date în judecată de Roberts-Smith, au cerut mai multe săptămâni pentru a stabili cererile în legătură cu costurile procesului.

În urma sentinței civile, Roberts-Smith va fi probabil obligat să plătească ziarelor milioane de dolari despăgubiri.

Costul procesului este estimat la peste 35 de milioane de dolari 

Fostul caporal SAS a luat un împrumut, despre care se crede că ar fi de 2 milioane de dolari, de la angajatorul său, Kerry Stokes, proprietarul Channel Seven, pentru a-și finanța procesul de defăimare. Se pare că acum este aproape sigur că își va pierde medalia Victoria Cross, pe care a predat-o ca garanție.

Un apel din partea lui Roberts-Smith la completul de judecată al curții federale pare probabil.

Fostul soldat nu a fost prezent în sala de judecată din Sydney pentru pronunțarea hotărârii. El se află în prezent pe insula Bali, Indonezia, iar unele mass-media au publicat capturi de ecran cu el pe un șezlong. El nu avea nicio obligație de a participa la audiere.

Judecătorul a considerat că s-a dovedit că Roberts-Smith a fost un „criminal” care „a încălcat regulile morale și legale ale angajamentului militar” în legătură cu un incident petrecut la Chenartu în 2012, care a dus la execuția unui afgan care era ținut prizonier.

În rezumatul său, Besanko a decis că nu au fost dovedite acuzațiile potrivit cărora Roberts-Smith a fost complice la alte crime la Syahchow și Fasil, toate în sudul Afganistanului în 2012.

Dar judecătorul a considerat că ziarele au dovedit că Roberts-Smith și-a intimidat și agresat camarazii.

Besanko a decis că ziarele nu au reușit însă să dovedească acuzația lor că Roberts-Smith a comis un act de violență domestică în 2018 împotriva unei femei cu care avea o relație. Cu toate acestea, ziarele au avut succes cu o apărare de adevăr contextual, iar publicarea de către acestea a acuzației nu l-a defăimat.

Roberts-Smith este cel mai decorat soldat în viață din Australia și a primit Crucea Victoria pentru „cea mai remarcabilă bravură” în timpul bătăliei de la Tizak din 2010.

Cel mai faimos soldat al generației sale, Roberts-Smith a fost, de asemenea, numit Tatăl Anului și a fost președintele Consiliului guvernamental pentru Ziua Australiei.

Dar în 2018, The Age, Sydney Morning Herald și Canberra Times au publicat o serie de articole în care se susținea că acesta a fost implicat în crime de război, inclusiv uciderea de civili și ordonarea soldaților din subordinea sa de a ucide civili.

Roberts-Smith a dat în judecată ziarele, spunând în instanță că articolele lor îl prezentau ca pe un criminal „care a încălcat regulile morale și legale ale angajamentului militar” și și-a „dezonorat” țara și armata.

Ziarele și-au apărat relatările ca fiind adevărate.

Registration

Aici iti poti reseta parola