Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Exclusiv: Premierul din Qatar și liderul talibanilor poartă discuții secrete în Afganistan
Articole online

Exclusiv: Premierul din Qatar și liderul talibanilor poartă discuții secrete în Afganistan

talibani

Exclusiv: Premierul din Qatar și liderul talibanilor poartă discuții secrete în Afganistan

Întâlnirea din 12 mai din orașul Kandahar, din sudul Afganistanului, dintre premierul qatarez Mohammed bin Abdulrahman al-Thani și Haibatullah Akhunzada este prima pe care liderul talibanilor a avut-o cu un lider străin, după cum relatează Reuters

Administrația președintelui american Joe Biden a fost informată cu privire la discuții și „coordonează toate aspectele discutate” de cei doi, inclusiv continuarea dialogului cu talibanii, a precizat sursa.

Sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că alte probleme pe care șeicul Mohammed le-a abordat cu Haibatullah au inclus necesitatea de a pune capăt interdicțiilor talibane privind educația fetelor și angajarea femeilor.

Întâlnirea reprezintă un succes diplomatic pentru Qatar, care a criticat restricțiile talibanilor asupra femeilor, folosind în același timp legăturile de lungă durată cu mișcarea islamistă pentru a face presiuni în vederea unui angajament mai profund al comunității internaționale cu Kabulul.

Statele Unite au condus solicitările ca talibanii să pună capăt interdicțiilor privind școlarizarea fetelor și angajarea femeilor, inclusiv pentru agențiile ONU și grupurile umanitare, să restabilească libertatea de mișcare a acestora și să aducă în guvern afgani din afara rândurilor talibanilor.

Comentariile sursei au sugerat că Washingtonul a sprijinit ridicarea discuțiilor neproductive de nivel inferior în speranța unui progres care ar putea pune capăt singurelor interdicții de acest gen din lume și ar putea atenua crizele umanitare și financiare grave care au lăsat milioane de afgani flămânzi și fără locuri de muncă.

Casa Albă a refuzat să comenteze cu privire la discuții. Departamentul de Stat și ambasada Qatarului la Washington nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Interdicții privind educația și ocuparea forței de muncă

Restricțiile privind școlarizarea și munca femeilor au blocat ajutorul umanitar și sunt motive cheie pentru care nicio țară nu a recunoscut conducerea talibanilor de când aceștia au preluat puterea în august 2021, după ce guvernul susținut de Occident s-a prăbușit odată cu plecarea ultimelor trupe internaționale conduse de SUA după două decenii de război.

Tratamentul aplicat de talibani femeilor și fetelor ar putea constitui o crimă împotriva umanității, potrivit unui raport al ONU prezentat în martie la Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva. Talibanii spun că respectă drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea lor a legii islamice și cu obiceiurile afgane.

Haibatullah, un islamist de linie dură, s-a arătat puțin dispus să facă compromisuri cu privire la edictele sale.

Cu toate acestea, întâlnirea sa cu șeicul Mohammed sugerează că acesta este deschis la explorarea căilor pentru a pune capăt izolării Afganistanului și pentru a stimula programele de ajutorare, în timp ce țara se scufundă în foamete și sărăcie.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola