Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Audie Murphy, cel mai decorat soldat din istoria SUA. A fost respins inițial de toate structurile armatei
Articole online

Audie Murphy, cel mai decorat soldat din istoria SUA. A fost respins inițial de toate structurile armatei

soldat

Audie Murphy, cel mai decorat soldat din istoria SUA. A fost respins inițial de toate structurile armatei

El a servit cu vitejie peste hotare pe toată durata celui de-al Doilea Război Mondial, devenind cel mai decorat soldat din istoria Americii. A urmat o carieră de succes pe marele ecran, jucând în mai multe filme foarte bine cotate, inclusiv într-unul despre propriile sale creații.

A fost respins din US Navy și US Marine Corps

În urma atacului japonez asupra Pearl Harbor de la 7 decembrie 1941, Audie Murphy a fost împins să se înroleze în armata americană. A încercat să se înroleze în Corpul Pușcașilor Marini, în Marină și în Armată, dar a fost refuzat de toate trei din cauza faptului că era prea slab și mic de vârstă.

Fără să se descurajeze, Murphy a apelat la ajutorul surorii sale pentru a falsifica documente pentru a face să pară că este mai în vârstă decât era în realitate. A încercat, din nou, să se înroleze în armata americană și, de data aceasta, a fost acceptat.

Murphy a fost trimis la Camp Wolters, Texas, pentru instrucție de bază, unde a reușit să impresioneze cu abilitățile sale, obținând două distincții. După aceasta, a urmat antrenamentul avansat de infanterie la Fort Meade, Maryland.

Audie Murphy a ținut de unul singur în frâu o companie de trupe germane

În februarie 1943, Audie Murphy a fost detașat în Mediterana și, după ce a avut parte de acțiuni notabile acolo, a fost transferat în Teatrul European. Acolo avea să experimenteze cea mai mare parte a serviciului său din timpul războiului. Un incident notabil, în special, a dus la acordarea Medaliei de Onoare.

În ianuarie 1945, Murphy a fost staționat în Colmar Pocket cu plutonul său. El și Divizia a 3-a de infanterie au fost mutați ulterior la Holtzwihr, unde s-au confruntat cu un contraatac german. Murphy a fost numit comandant al Companiei B și, în ciuda faptului că era rănit, a pus bunăstarea oamenilor săi mai presus de a sa.

După ce germanii au incendiat un distrugător de tancuri M10, Murphy le-a ordonat oamenilor săi să se retragă în pădure, departe de focul inamic. Singur, având doar carabina sa M1 și un radio pentru a dirija focul artileriei, a urcat pe vehiculul blindat și a început să tragă cu mitraliera de calibrul 50 asupra trupelor care înaintau. A făcut acest lucru timp de o oră, provocând 50 de victime.

Murphy însuși a suferit încă o rană la unul dintre picioare. În ciuda faptului că era rănit, s-a întors la oamenii săi și a condus o ofensivă în forță împotriva germanilor. Vorbind despre curajul lui Murphy, soldatul Charles Owen și-a amintit: „Ne-a salvat viețile. Dacă nu ar fi făcut ceea ce a făcut, germanii ne-ar fi anihilat”.

A primit toate distincțiile de luptă ale armatei americane pentru vitejie – și încă câteva

Audie Murphy este cunoscut pentru că a fost cel mai decorat soldat din istoria Americii. Nici acesta nu este un titlu simbolic – de fapt, el a meritat toate onorurile care i-au fost acordate.

Pe lângă Medalia de Onoare, Murphy a mai primit Crucea pentru servicii deosebite, Steaua de Argint cu frunze de stejar din bronz, Legiunea de Merit, Steaua de Bronz cu dispozitiv „V”, Inima Purpurie cu două grupuri de frunze de stejar din bronz, Mențiunea Prezidențială de Unitate cu primul grup de frunze de stejar, Medalia pentru servicii civile remarcabile a armatei și Medalia de Onoare a Legislativului din Texas.

De asemenea, a primit o serie de medalii de campanie – Medalia de bună purtare, Medalia de campanie americană, Medalia de campanie din Europa, Africa și Orientul Mijlociu, Medalia Victoriei din al Doilea Război Mondial, Medalia Armatei de ocupație cu agrafa Germania și Medalia de rezervă a forțelor armate – și mai multe insigne, inclusiv Insigna de infanterist de luptă, Insigna de trăgător de elită și Insigna de expert pentru baionetă.

Și asta nu e tot… Acestea sunt doar distincțiile care i-au fost acordate de către armata americană.

Murphy a primit decorații și din partea francezilor și belgienilor. Printre acestea se numără Legiunea de Onoare franceză – Grad de Cavaler, Crucea de Război franceză cu Steaua de Argint, Medalia Franței eliberate, Crucea de Război belgiană din 1940 și Fourragère franceză în culorile Crucii de Război.

Audie Murphy a suferit de „oboseală de luptă” pentru tot restul vieții sale

Deși era cunoscut în epocă sub numele de „oboseală de luptă”, Audie Murphy a suferit de ceea ce astăzi am numi tulburare de stres post-traumatic (PTSD) ca urmare a serviciului său în cel de-al Doilea Război Mondial. După ce s-a întors acasă, a început să sufere de insomnie și depresie și trebuia să găsească o soluție. Un medic i-a prescris Placidyl, un sedativ puternic, și, fără să știe, a devenit dependent de el. Când și-a dat seama de stăpânirea pe care o avea asupra lui, Murphy s-a închis într-o cameră de motel, fără pastile, și a petrecut o săptămână de dezintoxicare.

Spre deosebire de multe celebrități și veterani ai vremii sale, Murphy a devenit un susținător al sănătății mintale, în special în ceea ce privește militarii pensionați care se întorceau acasă din Coreea și Vietnam. El a vorbit despre propriile sale experiențe în pledoaria sa și chiar a împins guvernul SUA să efectueze cercetări mai bune cu privire la efectele pe care le are lupta asupra creierului uman.

A vrut să facă un film despre serviciul militar al lui Desmond Doss

Audie Murphy a vrut să facă un film despre un alt laureat al Medaliei de Onoare, Desmond Doss. Distins cu această decorație pentru acțiunile sale la Hacksaw Ridge în timpul bătăliei de la Okinawa, Doss și-a riscat viața pentru a-și trata camarazii răniți, chiar dacă asta însemna să se expună la focul inamic necruțător. Eforturile sale au salvat viețile a 75 de oameni.

Hal B. Wallis, producătorul filmului Casablanca (1942), a încercat să se folosească de Murphy pentru a-l convinge pe Doss să își vândă povestea la Hollywood. Cu toate acestea, beneficiarul MoH nu se considera un erou și nici nu dorea ca, „caracterul său să fie pus în discuție sau compromis”, așa că a refuzat oferta. Abia la lansarea filmului Hacksaw Ridge, în 2016, curajul lui Doss a ajuns pe marele ecran.

Audie Murphy s-a portretizat pe sine însuși în filmul To Hell and Back (1955)

Rareori se întâmplă ca cineva să obțină un film despre viața sa, dar mai ales să ajungă să joace în rolul său în el. Audie Murphy este unul dintre puținii care au reușit, interpretându-se pe sine însuși în filmul din 1955, To Hell and Back, bazat pe autobiografia din 1949 scrisă de prietenul său, David McClure.

To Hell and Back acoperă serviciul lui Murphy în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și îi are în rolurile principale pe Jack Kelly, Marshall Thompson, Charles Drake, Gregg Palmer și Paul Picerni, printre o mulțime de alte nume notabile. Filmul a fost lansat la aniversarea eliberării sale din armata americană și a primit recenzii în general pozitive.

În ultimii ani ai vieții sale, Audie Murphy s-a luptat din punct de vedere financiar

Pierduse câteva sute de mii de dolari într-o afacere cu petrol din Algeria, iar Serviciul Fiscal Intern (IRS) venise după el pentru impozite neplătite.

În timp ce majoritatea actorilor ar fi acceptat orice slujbă care le-ar fi ieșit în cale, el a refuzat să meargă împotriva moralei sale. Lui Murphy i s-au oferit o serie de reclame la țigări și alcool, dar le-a refuzat pe fiecare, deoarece nu voia să dea un exemplu negativ tinerilor săi fani.

În timp ce călătorea spre o posibilă afacere pe 28 mai 1971, Audie Murphy a fost ucis când avionul privat în care se afla s-a prăbușit pe versantul unui munte în Roanoke, Virginia. Având în vedere serviciul său militar anterior, i s-a acordat un loc de veci în Cimitirul Național Arlington, unde a fost înmormântat cu onoruri militare depline la 7 iunie.

Având în vedere statutul său, piatra funerară a lui Murphy a devenit o zonă cu trafic intens, devenind a doua cea mai vizitată din Arlington, după cea a președintelui John F. Kennedy. Numărul mare de vizitatori a determinat construirea unei alei din dale, iar cei care doresc să viziteze mormântul îl pot găsi în Secțiunea 46, vizavi de Amfiteatrul Memorial.

Registration

Aici iti poti reseta parola