Evenimentul Istoric > Articole online > Cei patru români de Carta mondială a dansului
Articole online

Cei patru români de Carta mondială a dansului

Cu acest prilej ICR Bruxelles ne amintește câțiva dintre marii dansatori români care pot fi înscriși în „Carta mondială a dansului”: Irinel Liciu, Oleg Danovski, Ioan Tugearu, Gigi Căciuleanu.

Irinel Liciu (1928-2002), una dintre cele mai mari prim-balerine din istoria României, a fost elogiată în 2021 prin filmul documentar „Abis”, proiect al Operei Naționale din București în care se dorește reamintirea unora dintre cei mai importanți artiști ai instituției.

Irinel Liciu a urmat cursuri de specializare la Leningrad și Moscova.

A fost prim-solistă a Operei din București timp de două decenii, în perioada 1950 – 1970.

A interpretat pe parcursul întregii cariere majoritatea rolurilor din baletele clasice, dar a abordat si dansul contemporan.

A dansat pe mari scene în Italia, Franța, Grecia, Rusia, SUA, Australia, Bulgaria, Polonia.

Oleg Danovski (1917-1996), supranumit Sfinxul Slav, a fost un dansator și coregraf român, întemeietorul școlii românești de balet modern, fondatorul și directorul primului teatru de balet din România, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.

A apărut pe toate marile scene ale lumii, precum Teatrul Bolșoi, Opera din Milano sau Metropolitan New York, iar sub conducerea sa baletul românesc s-a bucurat de succese și recunoaștere fără precedent în străinătate.

A colaborat cu mari artiști ai vremii precum Josephine Baker sau Boris Kneazev.

Celebrul Robert Helpmann l-a invitat să monteze la Londra „Lacul lebedelor” – capodopera sa fiind printre cele mai bune montări cunoscute.

«El a fost un inovator. Oleg Danovski a fost primul coregraf din România care a îndrăznit să introducă dialog în spectacolul de balet, să pună balerinii să spună replici, să bată din palme pe scenă, să calce pe scenă fără să danseze, numai cu suportul stării sufleteşti, fără niciun fel de muzică» (Ioan Tugearu).

Ioan Tugearu (n.1937), prim-solist, maestru de balet, apoi coregraf şi director al corpului de balet, a fost numit „prinţul baletului românesc” din anii ’60-’80’.

Apariţiile sale pe scena operei din Bucureşti, dar şi pe alte scene mari ale lumii, au făcut istorie.

Ţinuta sa imperială, expresivitatea gesturilor, amploarea săriturilor, dar şi poezia transmisă prin fiecare mişcare l-au impus în ierarhia „marilor zburători” ai baletului.

«Dansul e viaţa mea, este o minune! Îmi vine să mă urc pe cel mai înalt munte din lume şi să strig: Doamne!… De la vârsta de unsprezece ani şi până acum, la optzeci, întruna am dansat!!! E o nebunie, pur şi simplu!»

Gigi Căciuleanu (n.1947), dansator și coregraf, este unul dintre membrii fondatori ai Consiliului Internaţional de Dans al UNESCO.

A dansat pe toate scenele mari ale lumii.

«Influenţa cea mai puternică, maestrul absolut, rămâne pentru mine propriul profesor: Miriam Răducanu».

A creat spectacole pentru cei mai importanţi balerini la nivel mondial: Maia Pliseţkaia, Pina Bausch, Svetlana Beriozova, Jean-Christophe Paré, Jean Guizerix sau Wilfride Piollet.

Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon, Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera Cardiff, la SODRE din Montevideo, la Teatrul Municipal din Sao Paolo unde colaborează cu compania braziliană de dans Cisne Negro, în Israel-compania Bat-Dor.

La Paris, fondează  Compania Gigi Căciuleanu cu care organizează turnee de la Paris la New York, la Berlin, Buenos Aires, Tokyo, Bruxelles.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola