Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Cea mai veche biserică din țară în care slujba religioasă se desfășoară în mod regulat de peste 700 de ani
Articole online

Cea mai veche biserică din țară în care slujba religioasă se desfășoară în mod regulat de peste 700 de ani

Cea mai veche biserică din țară în care slujba religioasă se desfășoară în mod regulat de peste 700 de ani

Monument unic în Țara Hațegului, aproape de siturile de patrimoniu UNESCO din Orăștie, această biserică a fost construită cu materiale vechi de mii de ani, din vremea Imperiului Roman.

Prima mențiune documentară a bisericii datează din 1360, dar există multe supoziții care indică faptul că monumentul ar fi mai vechi, ceea ce adaugă și mai mult mister originilor sale necunoscute. Potrivit unora dintre aceste teorii, biserica a fost construită pe locul unui vechi templu dedicat zeului Marte sau pe locul unui mausoleu de cult pentru generalul Longinus Maximus, care a fost ucis de daci.

Una dintre cele mai interesante povești despre această biserică este legată de faptul că, inițial, ar fi fost un templu păgân roman din secolul al IV-lea.

Această teorie plasează Densuș ca fiind cea mai veche biserică din România, bazându-se parțial pe faptul că altarul este plasat la sud și nu la est ca în bisericile creștine clasice.

Lăcașul a avut mai multe momente de cotitură de-a lungul istoriei sale. Unul dintre cele mai importante momente a fost în secolul al XIX-lea, când localnicii au vrut să o distrugă pentru a construi o biserică mai mare. Monumentul a fost salvat de autoritățile maghiare care conduceau Transilvania la acea vreme, iar biserica a fost declarată monument istoric la scurt timp după aceea.

Stilul bizantin combinat cu coloane romane

Stilul bizantin combinat cu coloane romane

Arhitectura sa unică o face să fie una dintre cele mai frumoase biserici din România. Aceasta este construită în stil bizantin, iar zidurile sale sunt realizate din cărămizi, coloane și statui din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, vechea capitală romană a Regatului Dacic cucerit.

Nartexul este înconjurat de patru coloane realizate din pietre de mormânt și chiar și acoperișul este realizat din piatră, materialul principal al construcției.

De asemenea, monumentul păstrează parțial picturile care datează din 1443, inclusiv o reprezentare a Pruncului Iisus îmbrăcat într-un costum național românesc, o imagine neconvențională pentru o biserică ortodoxă. Încă un motiv în plus pentru care Densuș este o biserică fără asemănare în spațiul românesc.

Mai impresionantă și mai inspirată decât oricare dintre bisericile contemporane construite, această mică biserică ar trebui să se afle pe fiecare listă a celor mai bune locuri de vizitat în România. Este un simbol rar al istoriei, culturii și spiritualității din Țara de vis a Hațegului, locul în care, cu mii de ani în urmă, Imperiul Roman i-a învins pe daci și unde a început lungul proces de formare a identității românești.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola