Domnița Ruxandra a lui Neagoe Basarab
Ruxandra Basarab s-a născut la începutul secolului al XVI-lea, dar data exactă nu este cunoscută.Tatăl ei, domnul Țării Românești Neagoe Basarab, făcea parte din puternica familie de boieri a Craioveștilor. Prin mama sa, Despina Milița , Ruxandra provenea din dinastia Brancovici a despoților sărbi
Neagoe Basarab și Despina Milița au avut șase copii, trei băieți și trei fete. Dintre băieți, numai Teodosie a supraviețuit morții tatălui său (1521) și i-a succedat la domnie sub tutela mamei sale. După înlăturarea lui de la tron (1522), mama sa, Despina Milița, a fugit în Transilvania, împreună cu fiicele care îi mai trăiau- Stana și Ruxandra. Cele trei au căutat adăpost la Sibiu, unde s-au pus sub ocrotirea „vărului” ei, regele Ludovic al II-lea al Ungariei și Boemiei, și a voievodului Ioan Zapolya. Acolo a început să caute miri pe măsura rangului celor două domnițe.
Între timp, după lupte cumplite, pe tronul Țării Românești ajunsese Radu de la Afumați. Acesta era căsătorit, dar soția sa Voica moare în noiembrie 1525, iar domnul își caută o nouă mireasă.
Războiul troian al românilor
Alegerea cade asupra frumoasei Ruxandra. Existau și motive politice întemeiate. Prin această căsătorie, Radu se apropia de Craiovești.
Drept urmare s-a ajuns repede la un acord, spre furia lui Ștefăniță, domnul Moldovei, care râvnea și el la mâna domniței, mai ales că îi fusese promisă, se pare, de Neagoe Basarab Nepotul lui Ștefan și fiul lui Bogdan cel Orb nu era omul care să stea pe gânduri mult. Așa că între cei doi voievozi a izbucnit conflictul.
Aamândoi domnii români de atunci începură, ca în poveştile cu fata de împărat, război pentru dânsa”, scrie Nicolae Iorga)Ștefăniță năvălește în Țara Românească, dar nu obține niciun succes. Până la urma, se multumește cu Stana, sora mai mică a Ruxandrei, cea despre care cronicile spun că l-ar fi otrăvit, probabil nemulțumită că nu ea a fost cea aleasă.
Nici Radu de la Afumați nu apucă să se bucure multă vreme de frumoasa Ruxandra. Este ucis pe 2 ianuarie 1529 în biserica de pe dealul Cetățuii, sub ochii ingroziți ai preotului, în aceeași zi este ucis și fiul său Vlad. Din 1541, Ruxandra a devenit soţia voievodului Radu Paisie, iar după moartea acestuia, s-a retras în Transilvania.