Evenimentul Istoric > Articole online > Cât timp sunt imune persoanele care au avut COVID-19. Efectul vaccinului AstraZeneca asupra oamenilor de peste 65 de ani
Articole online

Cât timp sunt imune persoanele care au avut COVID-19. Efectul vaccinului AstraZeneca asupra oamenilor de peste 65 de ani

Oamenii de ştiinţă au declarat că studiul, care a evaluat nivelurile de infectare anterioară cu COVID-19 în rândul populaţiei din Marea Britanie, precum şi intervalul de timp în care anticorpii au persistat în corpul persoanelor infectate, ar oferi o oarecare asigurare cu privire la raritatea cazurilor de reinfectare.

„Marea majoritate a persoanelor prezintă anticorpi detectabili cel puţin şase luni după infectarea cu coronavirus”, a declarat Naomi Allen, profesoară şi cercetătoare principală la proiectul UK Biobank, în cadrul căruia a fost efectuată cercetarea.

În rândul participanţilor cu rezultate pozitive la testele pentru depistarea infectării anterioare cu COVID-19, 99% au prezentat anticorpi la SARS-CoV-2 timp de trei luni, potrivit rezultatelor cercetării.

După încheierea celor şase luni de monitorizare în cadrul studiului, 88% dintre aceştia aveau încă anticorpi.

„Deşi nu putem fi siguri în privinţa legăturii cu imunitatea, rezultatele sugerează că oamenii ar putea fi protejaţi de infectarea ulterioară cel puţin şase luni după infectarea pe cale natural”, a precizat Allen.

Cercetătoarea a declarat totodată că aceste constatări sunt în concordanţă cu rezultatele altor studii realizate în Regatul Unit şi Islanda, care au concluzionat că anticorpii împotriva coronavirusului au tendinţa de a persista în organism timp de mai multe luni la persoanele care au avut boala şi s-au vindecat.

Pe de altă parte, vaccinul anti-COVID19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca oferă un răspuns imunitar bun la persoanele în vârstă, chiar dacă există o lipsă de date privind eficacitatea sa exactă, a declarat miercuri Andrew Pollard care conduce testele clinice pentru vaccinul Oxford.

Întrebat despre o declaraţie a preşedintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia vaccinul este „cvasi-ineficient” în rândul persoanelor peste 65 de ani, Pollard a afirmat:

„Nu înţeleg ce înseamnă această afirmaţie”.

„Ideea este că avem destul de puţine date referitoare la adulţii în vârstă, motiv pentru care oamenii au o mai mică certitudine cu privire la nivelul de protecţie” oferit de acest vaccin, a precizat Pollard pentru BBC radio.

„Avem însă răspunsuri imunitare bune la adulţii în vârstă, foarte similare cu cele la adulţii mai tineri; protecţia pe care o vedem este exact în aceeaşi direcţie, şi de o dimensiune similară”, a adăugat el.

Autoritatea franceză de sănătate publică (HAS) a recomandat folosirea vaccinului AstraZeneca doar pentru persoanele cu vârste sub 65 de ani.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola