Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „New York Times” o dă în judecată pe Ursula von der Leyen pentru schimbul de SMS-uri cu şeful Pfizer
Articole online

„New York Times” o dă în judecată pe Ursula von der Leyen pentru schimbul de SMS-uri cu şeful Pfizer

Ursula von der Leyen

„New York Times” o dă în judecată pe Ursula von der Leyen pentru schimbul de SMS-uri cu şeful Pfizer

Ziarul american „The New York Times” a sesizat justiţia pentru a obliga Comisia Europeană să publice SMS-urile dintre preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, şi şeful Pfizer, Albert Bourla, fabricant de vaccinuri contra coronavirusului, a relatat „Politico” luni.

Ziarul consideră că există neclarități și consideră că schimburile de SMS-uri ar putea conţine informaţii despre acordurile încheiate de Uniunea Europeană pentru cumpărarea de doze de vaccin contra Covid-19 în valoare de un miliard de euro.

Comisia Europeană consideră că SMS-urile nu ţin de datoria sa de transparenţă şi afirmă că nu poate nici să le recupereze. Organismele de supraveghere precum Mediatorul european şi Curtea de conturi europeană au denunţat deja lipsa de transparenţă pe care Comisia continuă să o menţină. Parlamentul European de asemenea.

Acţiunea în justiţie în faţa Curţii de justiţie a Comunităţii europene a fost depusă pe 25 ianuarie, potrivit „Politico”, conform unor documente judiciare. Nici „New York Time”, nici Comisia Europeană nu au dorit să reacţioneze.

Ancheta din urmă cu un an

Procesul urmează unei anchete din ianuarie 2022 a Ombudsmanului European, Emily O’Reilly, care a identificat cazuri de administrare defectuoasă în încercările Comisiei de a recupera inițial mesajele text, în urma unei cereri de acces public a jurnalistului Alexander Fanta de la netzpolitik.org. Ancheta Ombudsmanului a constatat că, Comisia nu a cerut în mod explicit biroului personal al președintelui să caute mesajele text.

În replică, comisarul UE pentru valori și transparență, Věra Jourová, a afirmat că este posibil ca mesajele text să fi fost șterse, din cauza „naturii lor efemere și de scurtă durată”.

Cotidianul german Bild a intentat anterior o serie de procese împotriva Comisiei, solicitând divulgarea documentelor legate de negocierile pentru cumpărarea vaccinurilor COVID-19 produse de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca.

Deși mai multe dintre petițiile sale au fost respinse de instanțe, Bild – care, la fel ca POLITICO, este deținut de editorul Axel Springer – a obținut unele documente legate de negocieri, inclusiv corespondența prin e-mail începând cu iunie 2020. Cu toate acestea, nicio informație despre contactele anterioare ale lui von der Leyen cu Bourla, directorul general al Pfizer, nu a ieșit la iveală în urma litigiului intentat de Bild.

Registration

Aici iti poti reseta parola