Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Pandemia de COVID-19, declanșată de „un accident într-un laborator din China”
Articole online

Pandemia de COVID-19, declanșată de „un accident într-un laborator din China”

China

Pandemia de COVID-19, declanșată de „un accident într-un laborator din China”

Dezvăluită duminică de Wall Street Journal, această informație, dacă va fi confirmată, ar fi adăugată la un raport anterior datând din 2021, în care Departamentul Energiei s-a declarat atunci destul de nesigur cu privire la originile Covid.

Ministerul se alătură acum FBI, care, încă din 2021, ajunsese la concluzia că pandemia era probabil rezultatul unei scurgeri accidentale de la un laborator din Wuhan, China, fără a fi totuși categoric.

Potrivit unor surse la curent cu noua versiune a raportului, semnat de directoarea National Intelligence, Avril Haines, Departamentul de Energie ar avea noi elemente: „informaţii noi, un studiu mai aprofundat al activităţii academice şi consultarea unor experţi din afara guvernului”, potrivit unui membru al serviciilor secrete americane citat de Wall Street Journal.

Conținutul raportului rămâne clasificat

Autoritățile americane au refuzat să ofere detalii despre aceste noi informații și analize care au dus la această schimbare de poziție. De asemenea, documentul amintește că diferitele agenții de informații americane continuă să aibă opinii diferite cu privire la originea pandemiei și încă încearcă să dezlege enigma apariției virusului.

Totuşi, Departamentul de Energie are o expertiză științifică semnificativă și supraveghează o rețea de laboratoare naționale din Statele Unite, dintre care unele desfășoară cercetări biologice avansate.

În același timp, FBI angajează oameni de știință și se bazează pe laboratoarele Centrului Național de Analiză Bio-Legală din Fort Detrick, Maryland, unde sunt analizate amenințările biologice. Potrivit raportului, în timp ce Departamentul de Energie și FBI susţin că este cel mai probabil o scurgere accidentală din laborator, ele au ajuns la aceste concluzii pe căi diferite.

În schimb, alte agenții de informații americane rămân mai puțin convinse. Consiliul Național de Informații, care efectuează analize strategice pe termen lung, și alte patru agenții, pe care oficialii nu dorit să le identifice, încă estimează că au o „încredere scăzută” în probabilitatea ca virusul să apară prin transmitere naturală de la un animal infectat.

CIA și o altă agenție care nu a fost precizată rămân nehotărâte între cele două teorii.

Nu avem „un răspuns definitiv” cu privire la posibilitatea ca epidemia de COVID-19 să fi fost cauzată de un accident de laborator, a spus consilierul pentru Securitate națională, Jake Sullivan, atunci când a fost intervievat de CNN despre știrea din Wall Street Journal cu privire la un raport al Departamentului de Energie care, în schimb, ar fi concluzionat că aceasta este cel mai probabil originea virusului COVID.

„Ceea ce vă pot spune este că președintele Biden a ordonat, în mod repetat, fiecărui element al comunității Serviciului de Informații să depună toate eforturile și resursele pentru a descoperi adevărul în această chestiune”, a mai spus Sullivan.

Registration

Aici iti poti reseta parola