Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Cartierul Berceni din București poartă numele unui grof transilvănean
Articole online

Cartierul Berceni din București poartă numele unui grof transilvănean

Tudor_Vladimirescu_si_pandurii_sai_la_Bucuresti

Cartierul Berceni din București poartă numele unui grof transilvănean

Astfel la data de 20 Septembrie 1459 se păstrează prima atestare documentară a cetăţii Bucureştilor, într-un hrisov al lui Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti. Hrisovul, dat în limba slavonă „în cetatea Bucureşti”, prezintă că Vlad Țepeș consolida lui Andrei cu fiii săi, lui Iova, lui Drag şi unui al patrulea proprietar, al cărui nume nu se mai poate citi, proprietatea lor, scutindu-i totodată de dări şi „slujbe”. Istoricul Petre Panaitescu consideră că Vlad Țepeș a mutat capitala Țării Românești la București în intervalul 1459-1461. După legendă Bucureștiul ar fi fost fondat de către un oier pe nume Bucur care a dat și numele orașului, dar ipoteza cea mai plauzibilă este că orașul București a fost întemeiat încă din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân.

Cartierul Berceni al Bucureștiului de astăzi, aflat în zona de sud a capitalei ar putea să poarte numele unui grof transilvănean și să se datoreze unei întâmplări rarisme și destul de exotică. Potrivit unei teorii probabile groful răsculat Miklos Berceni și-ar fi așezat tabăra de husari la sud de București în drumul său spre turci, chiar în zona actualului cartier Berceni care i-ar fi luat numele. În timpul răscoalei curuților (1703-1711) împotriva dominației habsburgice, condusă de principele Transilvaniei, Francisc Rákóczi al II-lea, regele Franței, Ludovic al XIV-lea, a refuzat să ajute partea ungară, iar armata lui Rákóczi s-a împrăștiat. Se susține astfel că o ceata de husari, avându-l în frunte groful Miklos Berczeny, s-a refugiat pentru un timp în sudul Bucureștiului. Potrivit acelorași surse, domnitorul Constantin Brâncoveanu le-ar fi oferit o bucată de pământ dincolo de Mănăstirea Văcărești și astfel ar fi apărut satul Berceni, primit după numele nobilului.

Contestatarii ipotezei susțin că mai există o localitate cu numele Berceni și în județul Prahova și că numele localităților Berceni ar proveni din obiceiul strângerii birurilor de către turci – numele strângătorilor de biruri fiind de birci. O altă ipoteză lansată este că numele Berceni provine de la zonele împădurite din zonă, adică bercuri, care în limba maghiară poartă numele de berek sau că prin acele zone umblau câinii cu coada tăiată, denumiți berci. Cert este că toate aceste teorii sunt valabile și reprezintă subiect de dezbateri încă în plan științific, nefiind încă tranșată definitiv și absolut în vreun fel, iar cartierul Berceni vă așteaptă să-l vizitați și să-l descoperiți cu toate atracțiile lui.

Registration

Aici iti poti reseta parola