Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Manuc Bey: Misteriosul spion care a stârnit controverse în București
Articole online

Manuc Bey: Misteriosul spion care a stârnit controverse în București

Manuc Bey

Manuc Bey: Misteriosul spion care a stârnit controverse în București

El a fost un negustor, diplomat și, potrivit unor surse, un spion al Imperiului Otoman, care a trăit în perioada 1769-1817. Controversele în jurul lui Manuc Bey sunt puternic legate de acțiunile sale de spionaj în timpul perioadei în care a locuit la București. Se spune că vorbea fluent 12 limbi străine.

După ce tatăl său a murit, tânărul a preluat conducerea afacerii de familie și s-a căsătorit cu Mariam Avedisian, împreună cu care a avut 6 copii. În timp ce afacerea prospera, Manuc a câștigat încrederea autorităților otomane prin finanțarea secretă a guvernatorului Tersenidli Oglu și a pașei de Silistra, Mustafa Bairactar. La recomandarea lui Bairactar, în anul 1808, sultanul l-a numit pe Manuc drept dragoman (traducător) și bey (prinț). Începând cu acest moment și până în prezent, Manuc oferă informații valoroase Înaltei Porți, traversând frecvent cele trei imperii.

Sub protecția rușilor, s-a refugiat la București

În urma înfrângerii catastrofale a turcilor în 1808, negustorul a fugit la București, sub protectoratul rușilor. A investit o parte din averea sa în Ţările Române. El a achiziționat mai multe moșii și terenuri, printre care: Pantelimon, Moara Domnească, Chiajna, Filaret și Tălmaciu. În București, el a construit și celebrul han care îi poartă numele. Localul a devenit un simbol al istoriei și tradițiilor bucureștene, iar figura lui Manuc Bey rămâne una importantă în istoria României și a relațiilor internaționale din perioada sa.

Prins între doi coloși

Datorită titlurilor oferite de către sultan, Manuc a furnizat informații secrete între anii 1806 și 1808. Ulterior, turcii au considerat că acesta furniza date false și inexacte, suspectându-l că acordă ajutor rușilor în conflictul cu turcii.

La sfârșitul războiului ruso-turc, Tratatul de Pace de la București din anul 1812 a fost semnat în sala de recepție a hanului construit de negustorul Manuc. În urma semnării Tratatului, Țarul Alexandru I i-a recunoscut meritele lui Manuc prin acordarea ordinului „Sfântul Vladimir”. Această distincție i-a fost acordată ca un gest de recunoștință pentru credința arătată față de Imperiul Țarist prin numeroasele sale acțiuni.

În interiorul hanului se afla cartierul general al lui Manuc. De acolo culegea informații secrete despre întreg Orientul, iar într-o cameră secretă, el intercepta și descifra corespondența.

Așadar, se pare că Manuc Bey a profitat de perioada de tensiune dintre Rusia şi Turcia pentru a întreprinde diverse acțiuni politice, economice și informative, având ca obiectiv principal sporirea averii sale.

Arhivele găzduiesc 2 documente în limba armeană care ar sta la baza codurilor secrete folosite de Manuc, prin care acesta își cripta mesajele pentru a le transmite în siguranță. Se spune că acele coduri datau din perioada Evului Mediu și erau utilizate de diplomațiile occidentale.

Registration

Aici iti poti reseta parola