Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Vlad Țepeș suferea de o boală necruțătoare! Noul studiu care face lumină asupra vieții domnitorului Țării Românești
Articole online

Vlad Țepeș suferea de o boală necruțătoare! Noul studiu care face lumină asupra vieții domnitorului Țării Românești

Vlad Țepeș

Vlad Țepeș suferea de o boală necruțătoare! Noul studiu care face lumină asupra vieții domnitorului Țării Românești

Vlad al III-lea a fost voievod al Valahiei, un titlu folosit în general pentru a descrie un conducător sau un războinic medieval. Al doilea fiu al lui Vlad Dracul, (un membru al Ordinului Dragonilor numit Drăculești), Vlad al III-lea și fratele său erau cunoscuți sub numele de „Dracula”, tradus ca „fiul lui Dracul”.

În timpul domniei sale, se spune că Vlad al III-lea ar fi ucis între 40.000 și 100.000 de persoane (rivali politici, criminali și oricine pe care îi considera „inamici”), în principal prin actul macabru al trasului în țeapă.

În urma unei serii de bătălii între Vlad al III-lea și turci, Mehmed al II-lea a mărșăluit asupra orașului Târgoviște și a descoperit rămășițele a 23.844 de prizonieri turci trași în țeapă, dispuși în cercuri concentrice în jurul orașului.

Într-o descriere a lui Vlad al III-lea făcută de legatul papal, Nicolae de Modrussy: „nu era foarte înalt, dar foarte corpolent și puternic, cu un aspect crud și teribil, cu un nas lung și drept, nări dilatate, o față subțire și roșiatică în care ochii mari și larg deschiși, de culoare verde, erau încadrați de sprâncene negre și stufoase, ceea ce îi făcea să pară amenințători”. Alte texte istorice îl descriu ca având ochi mari și verzi și plângând cu lacrimi de sânge.

Potrivit cărții „În căutarea lui Dracula”, apărută în 1972, Bram Stoker (autorul romanului „Dracula”), s-a bazat pe Vlad Țepeș pentru a crea vampirul care suge sânge. Cu toate acestea, acest lucru a fost mereu contestat de fiul lui Stoker, Irving Stoke, care a susținut că apariția lui Dracula s-a datorat unui coșmar pe care tatăl său.

Pe ce se bazează noul studiu?

Într-un studiu publicat în revista Analytical Chemistry, cercetătorii de la Universitatea din Catania au folosit spectrometria de masă de înaltă rezoluție (HRMS) și tehnologia de cuplare EVA (etilenă-acetat de vinil) pe o serie de scrisori scrise de Vlad al III-lea de la mijlocul secolului al XV-lea d.Hr.

Această abordare a permis echipei să caracterizeze 100 de peptide antice și date proteice de origine umană care sugerează că Vlad al III-lea suferea de procese inflamatorii ale tractului respirator și/sau ale pielii, precum și de o afecțiune cunoscută sub numele de hemolacrie.

Hemolacria provoacă lacrimi care sunt parțial compuse din sânge ca urmare a unor factori locali, cum ar fi conjunctivita bacteriană, daunele cauzate de mediu sau leziuni, dar poate fi, de asemenea, un indiciu al unei tumori în aparatul lacrimal.

Potrivit cercetătorilor: „După părerea noastră, este pentru prima dată când o astfel de cercetare a fost efectuată și a contribuit la aducerea în prim-plan a stării de sănătate a lui Vlad Dracula. Nu se poate nega faptul că mai multe persoane din Evul Mediu ar fi putut atinge aceste documente, dar este de asemenea de presupus că cele mai proeminente proteine antice ar trebui să fie legate de prințul Vlad Țepeș, care a scris și semnat aceste scrisori.”

Registration

Aici iti poti reseta parola