Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Epurarea partidului lui Xi Jinping stârnește temeri legate de un risc mai mare de invazie în Taiwan
Articole online

Epurarea partidului lui Xi Jinping stârnește temeri legate de un risc mai mare de invazie în Taiwan

Xi Jinping

Epurarea partidului lui Xi Jinping stârnește temeri legate de un risc mai mare de invazie în Taiwan

Beijingul s-a angajat să anexeze Taiwanul în baza unei revendicări disputate că este o provincie chineză, iar în ultimii ani și-a intensificat activitatea militară și alte forme de hărțuire și coerciție, potrivit informațiilor The Guardian. Nu a fost stabilit un calendar, dar personalități de rang înalt din domeniul apărării au declarat că țara ar putea fi capabilă de invazie încă din 2027. Alții indică promisiunea lui Xi Jinping de „întinerire națională” până în 2047 – centenarul Republicii Populare Chineze – ca fiind un obiectiv potențial.

Dar, având în vedere evenimentele de la congresul PCC de săptămâna trecută, care a consolidat puterea în jurul lui Xi la niveluri nemaiîntâlnite de zeci de ani, unii se întreabă acum dacă mai există cineva în partid care l-ar putea împiedica să facă o mișcare pripită.

Cel de-al 20-lea congres al partidului – cea mai importantă reuniune din ciclul politic al Chinei – s-a încheiat cu reconfirmarea lui Xi pentru un al treilea mandat fără precedent și cu o remaniere a oficialilor.

Comitetul central, Politburo, Comitetul permanent format din șapte membri (PSC) și Comisia militară centrală (CMC) condusă de Xi, care se ocupă de Armata Populară de Eliberare (APL), sunt acum dominate de loialiști și curățate de potențiali contestatari și de persoane din facțiuni rivale.

Rapoartele oficiale și modificările constituționale au consacrat, de asemenea, înăsprirea poziției sale oficiale față de Taiwan, care s-a intensificat încă din luna august.

Analiștii și factorii de decizie taiwanezi studiază schimbările pentru a evalua dacă calendarul lui Xi pentru Taiwan este mai scurt sau este același. 

Profesorul Steve Tsang, directorul Institutului Soas China, a declarat că schimbările făcute săptămâna trecută au crescut fără îndoială riscul unui atac împotriva Taiwanului.

Exista deja un apetit scăzut pentru a ridica obiecții în rândurile conducerii anterioare a PCC, a spus Tsang, dar „prin înlocuirea celor neloiali cu protejați și loiali în partid [inclusiv în cadrul APL], Xi s-a asigurat că nimeni nu-l va contrazice vreodată”.

„Riscul ca un singur om să ia o decizie greșită și să declanșeze un război este întotdeauna mai mare decât ca un grup să facă acest lucru”, a adăugat el.

Printre noile numiri în CMC se numără generalul He Weidong, o stea în ascensiune care a supervizat comandamentul estic al APL din 2019

Se pare că el a fost unul dintre arhitecții exercițiilor militare masive organizate după ce președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august. El, care nu făcea parte nici măcar din comitetul central de 200 de membri la ultimul congres, este acum al doilea oficial de rang al CMC.

De asemenea, South China Morning Post a relatat că și alte numiri, printre care generalul Zhang Youxia, și amiralul Miao Hua, au un trecut la fel de axat pe Taiwan.

Ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a declarat că numirile din CMC sugerează că PCC „își sporește pregătirea” pentru o invazie, a relatat presa taiwaneză.

Victor Shih, profesor asociat de științe politice la Universitatea din California, a declarat că noua componență a CPS și CMC a asigurat că ordinele lui Xi vor fi puse în aplicare, „oricât de extreme ar fi”. „Acest lucru poate include o decizie de a invada Taiwanul. Bineînțeles, a te pregăti pentru ceva nu înseamnă că acel ceva se va întâmpla”, a spus Shih.

Angajamentul continuu al lui Xi față de „reunificare” a fost confirmat pentru prima dată săptămâna trecută în discursul său de deschidere de 104 minute, care a făcut din timp și numeroase referiri la Taiwan.

În „raportul de lucru” mai lung, din care discursul a fost un extras, o frază cheie definea reunificarea ca fiind o „cerință” pentru această promisă „întinerire a națiunii chineze”. 

Amendamentele la constituția de orientare a PCC au consolidat, de asemenea, poziția mai agresivă a Beijingului față de Taiwan. În timp ce anterior menționa Taiwanul, alături de Hong Kong și Macao, ca fiind un loc cu care să „construiască solidaritate”, acum a promis „să se opună cu hotărâre și să limiteze independența Taiwanului”.

Aparatul de propagandă a continuat jocul

Potrivit agenției de știri Xinhua, o portavoce a statului chinez, atunci când Xi a declarat că roțile istoriei se mișcă spre reunificare, poporul din Taiwan „a simțit profund armonia și căldura” cuvintelor sale.

Analiza Grupului Internațional de Criză (ICG) a remarcat că raportul de lucru chinezesc a făcut o remarcă specială în a da vina pe „interferența străină și pe separatiștii taiwanezi” pentru tensiuni, sugerând că PCC ar putea căuta să creeze o prăpastie între majoritatea pro-independență din Taiwan și minoritatea sa pro-unificare, rezistând în același timp la reacțiile internaționale.

„Subliniind că își menține opțiunea de a folosi forța militară în mod special pentru a descuraja forțele străine și forțele care doresc să obțină independența, Beijingul ar putea încerca să limiteze obiecțiile din partea taiwanezilor care au reacționat negativ la demonstrațiile sale de forță militară în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului și în mijlocul strâmtorii Taiwan”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola