Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Scholz și Macron amenință cu represalii comerciale împotriva lui Biden
Articole online

Scholz și Macron amenință cu represalii comerciale împotriva lui Biden

Macron si Scholtz

Scholz și Macron amenință cu represalii comerciale împotriva lui Biden

După ce s-au certat în mod public, Olaf Scholz și Emmanuel Macron au găsit un lucru asupra căruia sunt de acord: alarma tot mai mare cu privire la concurența neloială din partea SUA și potențiala nevoie ca Europa să riposteze, după cum se arată într-o analiză Politico.

Cancelarul german și președintele francez au discutat despre preocupările lor comune în timpul a aproape trei ore și jumătate de discuții, zilele trecute, la Paris.

Aceștia au fost de acord că recentele planuri de subvenții de stat americane reprezintă măsuri de denaturare a pieței care au ca scop să convingă companiile să își mute producția în SUA. 

Întâlnirea pe această temă a urmat dezacordurilor publice din ultimele săptămâni pe teme politice cheie, precum energia și apărarea, fracturând ceea ce este adesea văzut ca fiind alianța politică centrală a UE între cele mai mari două economii ale sale.

Ambii lideri au fost de acord că UE nu poate sta cu mâinile în sân dacă Washingtonul merge mai departe cu Legea privind reducerea inflației, care oferă reduceri de taxe și beneficii energetice pentru companiile care investesc pe teritoriul SUA, în forma sa actuală. Mai exact, legislația americană semnată recent încurajează consumatorii să „cumpere produse americane” atunci când vine vorba de alegerea unui vehicul electric – o măsură deosebit de supărătoare pentru industriile auto importante din țări precum Franța și Germania.

Dacă Statele Unite nu se retrag, atunci UE va trebui să riposteze

Pentru a evita concurența neloială sau pierderea de investiții, va fi nevoie de sisteme de stimulente similare pentru companii. Această mișcare ar risca să arunce relațiile transatlantice într-un nou război comercial.

Macron a fost primul care a făcut public acest avertisment dur:

„Avem nevoie de o lege „Buy European Act”, la fel ca americanii, trebuie să rezervăm [subvențiile noastre] pentru producătorii noștri europeni”, a declarat președintele francez într-un interviu acordat postului de televiziune France 2, referindu-se în special la subvențiile de stat pentru mașinile electrice.

Macron a menționat, de asemenea, preocupări similare cu privire la concurența subvenționată de stat din China:

„Aveți China care își protejează industria, SUA care își protejează industria și Europa care este o casă deschisă”, a spus Macron, adăugând: „[Scholz și cu mine] avem o convergență reală pentru a avansa pe această temă, am avut o conversație foarte bună.”

Berlinul – care, în mod tradițional, a fost mai reticent atunci când a fost vorba de confruntarea cu SUA în disputele comerciale – susține într-adevăr demersul francez. Scholz este de acord cu faptul că UE va trebui să pună în aplicare contramăsuri similare cu schema americană dacă Washingtonul refuză să abordeze preocupările cheie exprimate de Berlin și Paris.

Scholz nu este un mare fan al formulării lui Macron privind un „Buy European Act”, deoarece evocă „Buy American Act”, vechi de aproape 90 de ani, care este adesea criticat ca fiind protecționist, deoarece favorizează companiile americane. Dar cancelarul împărtășește preocupările lui Macron cu privire la avantajele concurențiale neloiale.

La începutul acestei luni, Scholz a declarat în mod public că Europa va trebui să discute „în profunzime” cu SUA despre Legea privind reducerea inflației.

Într-o lovitură dată nucleului industrial al Germaniei, gigantul chimic BASF a anunțat miercuri că intenționează să își reducă activitățile comerciale și locurile de muncă din Germania, șeful companiei, Martin Brudermüller, invocând ca motiv creșterea prețurilor la gaze – pe care le-a criticat pentru că sunt de șase ori mai mari decât în SUA – precum și creșterea reglementărilor UE.

„Deciziile unei companii de succes precum BASF arată că trebuie să îmbunătățim atractivitatea generală a Germaniei ca locație de afaceri”, a declarat ministrul german de finanțe, Christian Lindner, într-un mesaj pe Twitter, promițând că va lua diverse măsuri, cum ar fi „scutiri fiscale pentru investițiile private”.

Totuși, înainte de a scoate artileria grea, Scholz și Macron vor să încerce să ajungă la o soluție negociată cu Washingtonul. Acest lucru ar trebui să se facă prin intermediul unui nou „Grup operativ UE-SUA privind legea de reducere a inflației”, care a fost înființat în timpul unei întâlniri între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA, Mike Pyle, care a avut loc săptămâna trecută, marți.

Grupul operativ format din oficiali europeni și americani se va reuni prin videoconferință spre sfârșitul săptămânii viitoare, subliniind seriozitatea demersului european.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola