Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Armata Roșie a folosit cămile pentru a lupta împotriva germanilor în bătălia de la Stalingrad
Articole online

Armata Roșie a folosit cămile pentru a lupta împotriva germanilor în bătălia de la Stalingrad

cămile

Armata Roșie a folosit cămile pentru a lupta împotriva germanilor în bătălia de la Stalingrad

Printre acestea se numărau, bineînțeles, tancurile, care au fost folosite masiv în atacuri și pentru deplasarea soldaților și a proviziilor. Cu toate acestea, în Bătălia de la Stalingrad, Armata Roșie a recurs la o metodă de transport mult mai primitivă: cămilele.

Bătălia de la Stalingrad

În iunie 1941, Germania a decis să lanseze invazia Uniunii Sovietice, dar a întâmpinat o rezistență puternică. Cea mai mare opoziție din partea Armatei Roșii a venit în timpul Bătăliei de la Stalingrad, în anul următor. Într-unul dintre cele mai intense cazuri de lupte urbane de pe parcursul conflictului, forțele sovietice au întâmpinat invadatorii germani, contraatacând și împiedicându-i să avanseze mai departe în țară.

Bătălia a durat până în februarie 1943, când germanii s-au predat în cele din urmă – deși, nu fără pierderi grele de ambele părți. Nu a fost ușor să obțină această capitulare, iar Armata Roșie a apelat la toate resursele pe care le avea la dispoziție, inclusiv la cămilele pe care începuse să le folosească în alte părți.

Utilizarea cămilelor de către Armata Roșie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Nu se știe exact când anume Armata Roșie a adăugat cămilele în rândurile sale, dar animalele au fost capturate din Asia Centrală pentru a transporta provizii și artilerie. Se pare că au fost „implementate” pentru prima dată de soldații care luptau în stepa Calmucă, deoarece animalele puteau să meargă pe terenul dificil mai bine decât vehiculele militare și puteau transporta mai mult decât un cal. De asemenea, metodele de transport care erau deficitare puteau fi redirecționate în altă parte.

Se presupune că au fost folosite 350 de cămile în efortul de război sovietic, iar acestea au câștigat rapid respectul soldaților. Potrivit unuia dintre ei, „eram plini de respect pentru aceste animale fără pretenții”, deoarece puteau călători zile întregi fără apă, în timp ce transportau provizii grele pe terenuri înșelătoare.

Multe dintre cămile au aparținut Diviziei 120 de pușcași de gardă și au servit în bătălia de la Stalingrad.

cămile

Kuznechik

Una dintre cămilele Armatei Roșii, Kuznechik, a devenit extrem de faimoasă – a primit chiar și Medalia de Apărare a Stalingradului pentru protejarea fabricii Barrikady. Acesta nu a fost singurul teatru de război în care a servit, deoarece Kuznechik a călătorit cu unitatea sa de la Stalingrad, până la Berlin.

Evident, folosirea unor animale atât de mari se putea dovedi dificilă, dar, potrivit oamenilor care au servit alături de el, Kuznechik se ascundea în craterele de bombe și în găurile de obuze atunci când era supus focului. Ce s-a întâmplat cu el este subiect de dezbatere, unele surse susținând că a fost ucis în timpul unui raid aerian german în apropiere de Marea Baltică în 1945.

În ceea ce privește restul cămilelor din Armata Roșie, multe au fost ucise în acțiune, în timp ce altele au fost lăsate în grija grădinilor zoologice în timp ce trupele mărșăluiau prin Europa.

Registration

Aici iti poti reseta parola