Biserica Sfântul Petru (Peterskirche – în limba germană) este un lăcaş de cult catolic din capitala Austriei, fiind situată în districtul I din Viena, în Petersplatz (Piaţa Sf. Petru), pe partea dreaptă dinspre Stephansplatz, piaţa din centrul geografic al oraşului, unde se află Stephansdom, catedrala din Viena.
Conform legendelor, Peterskirche este una dintre cele mai vechi biserici din Viena, probabil cea mai veche din oraş alături de Biserica Sf. Rupert. Biserica a fost fondată în anul 792 de Carol cel Mare, după cum sugerează un basorelief în marmura de pe faţadă:
„Carol cel Mare aşezând crucea”, de Rudolf Weyr (1906).
O nouă biserică a fost construită în 1137. Clădirea bisericii din Evul Mediu a fost rezultatul unei reconstrucţii a bisericii romanice anterioare.
Naosul său avea trei culoare cu opt altare. Turnul avea trei etaje şi un acoperiş ascuţit.
Biserica a fost ulterior extinsă pentru a include Capela gotică Sf. Valentin, adăugată la începutul secolului al XV-lea.
În jurul anului 1661, un incendiu a distrus biserica.
Reconstrucţia a fost doar provizorie. 18 ani mai târziu, ciuma a adus moartea şi distrugerea la Viena.
După aceea, împăratul Leopold I a planificat o nouă clădire pentru biserică drept mulţumire că populaţia a scăpat de ciumă.
Biserica veche şi cimitirul său au fost demolate în 1701, iar noua clădire a început să fie construită la scurt timp după aceea.
Biserica actuală, Peterskirche, a fost construită în secolul al XVIII-lea. Arhitectul italian Gabriele Montani a realizat planurile acesteia şi a pus bazele fundaţiei, dar planurile au fost modificate de Johann Lucas von Hidebrandt în 1703.
Biserica a fost edificată de Franz Jänggl şi Francesco Martinelli şi finalizată în 1722.
Peterskirche este prima biserică din Viena cu cupolă în stil baroc. Naosul său oval, absida şi altarul flancat de două capele pe fiecare parte formează o mică cruce greacă.
Cupola a fost construită de Matthias Steinl, iar frescele care înfăţişează Adormirea Fecioarei Maria au fost pictate de Andrea Pozzo şi apoi de Johann Michael Rottmayr într-un stil baroc exuberant în 1713.
În capelă se află o casetă din sticlă cu relicve ale Sf. Benedict. Altarul este executat de Antonio Galli-Bibiena, cu un tablou de Martino Altomonte.
Interiorul bisericii este determinat de forma sa rotundă distinctivă şi de cupola înaltă, prin care lumina pătrunde la o înălţime de aproximativ 57 de metri.
Interiorul a fost creat în principal sub conducerea lui Matthias Steinl. La fel şi amvonul de lângă presbiteriu (cor).
Biserica Sf. Petru a fost restaurată în perioada 1998-2004.
Sursa: Agerpres