Evenimentul Istoric > Articole online > Biserica ortodoxă de la capătul lumii. A fost construită în munții Altai și transportată în Antarctica
Articole online

Biserica ortodoxă de la capătul lumii. A fost construită în munții Altai și transportată în Antarctica

Undeva, la capătul lumii, parcă eşti gata să te aştepţi la orice. Dar chiar şi aşa, înconjurată de pinguini, să găseşti o biserică, parcă e cam surprinzător.

Biserica rusească „Sfânta Treime” este cea mai sudică biserică ortodoxă din lume. Deși a fost construită în munții Altai, a fost transportată pe insula Waterloo, lângă stația de cercetare rusească Bellingshausen din Antarctica.

Reconstrucția ei a durat 50 de zile.

Clădirea bisericii măsoară 15 metri înălțime și are o capacitate de 30 de persoane, find construită în stil tradițional rusesc, informează rbth.com.

Lăcașul de cult a fost sfințit în 15 februarie 2004 de Episcopul Theognost, stareț al mănăstirii Troitse-Sergieva, Rusia. Acolo slujesc permanent unul sau doi preoți de la Troitse-Sergieva, voluntari pentru misiunea din Antarctica.

Sarcinile preoţilor

Printre sarcinile preoților de la această biserică se numără rugăciunile pentru sufletele celor 64 de ruși care au murit în expedițiile antarctice și asigurarea serviciului religios pentru personalul stației de cercetare Bellingshausen și a altor stații din apropiere.

Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, a slujit în mica biserică în 2016.

După întâlnirea istorică din Cuba cu Papa Francisc, Patriarhul Kirill a făcut în premieră o vizită în Antarctica, devenind primul conducător al Bisericii Ortodoxe Ruse care vizitează al șaptelea continent.

Statia Bellingshausen, numită după descoperitorul Antarcticii din 1820, este casă pentru 30 de cercetători care studiază condițiile meteorologice, mamiferele marine și calota glaciară.

Registration

Aici iti poti reseta parola