Volodimir Zelenski pregătește interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene
Decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina a declanșat numeroase consecințe neintenționate – de la impulsionarea Suediei și Finlandei să adere la NATO până la transformarea Rusiei într-un stat izolat. Iar acum, pe listă se poate adăuga distrugerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), legată de Moscova, cândva un instrument util de influență al Kremlinului.
Autoritățile ucrainene iau în considerare interzicerea bisericii – iar partidele din opoziție au pregătit deja un proiect de lege în acest sens. Se așteaptă ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să facă în curând un anunț cu privire la viitorul bisericii, dacă va exista o interdicție totală sau o opțiune pentru ca biserica să formeze una nouă, lipsită de orice legături cu Biserica Ortodoxă Rusă și cu liderul acesteia, Patriarhul Kirill, un susținător vehement al invaziei.
Dar chiar și fără interdicție, UOC se află într-un declin rapid, cu tot mai mulți preoți și credincioși gata să dezerteze la Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), rivală și independentă. De la invazie, peste 200 de parohii și-au schimbat apartenența; multe altele plănuiesc să dezerteze, dar se confruntă cu obstacole din partea autorităților UOC, care încearcă să le blocheze, inclusiv la Biserica Arhanghelului Mihail din satul Zadubrivka din sud-vestul Ucrainei.
Pot exista chiar și violențe. Duminică seara, biserica Iov Pochaivsky din satul Milieve din regiunea Cernăuți, condusă de UOC, a fost incendiată, la fel ca și un magazin. Un bărbat a fost arestat, a declarat poliția locală.
„Una dintre cele mai frumoase biserici din districtul Vyzhnytsky a fost incendiată în această noapte – în mod profesionist, fără nicio șansă de salvare”, a scris pe Facebook Dieceza de Cernăuți-Bukovyna a UOC.
Săptămâna trecută, comunitatea Catedralei Sfântul Gheorghe din Lviv a votat să părăsească UOC
În martie, sute de preoți ai bisericii au primit ordin să părăsească Lavra Pechersk din Kiev, un complex monahal ortodox din secolul al XI-lea și unul dintre cele mai venerate situri ale creștinismului ortodox. Controlul asupra Catedralei Dormition din Lavra a fost transferat în totalitate bisericii independente, la timp pentru a putea ține slujbele de Paște de la sfârșitul săptămânii trecute.
Și, în ciuda previziunilor de probleme și proteste, Paștele la Lavra a decurs pașnic și fără ciocniri.
Mulți dintre credincioșii obișnuiți ai UOC Lavra și-au continuat activitatea în mod normal și s-au închinat, așa cum au făcut-o întotdeauna ei și familiile lor, la Catedrala Adormirii Maicii Domnului, distrusă de Armata Roșie în timpul retragerii acesteia în 1941 și reconstruită în anii 1990.
În afara catedralei, ei s-au aliniat și au acceptat binecuvântările preoților OCU în timp ce stropeau cu apă sfințită coșurile pline cu pâine de Paște făcută în casă și alte alimente.
Ortodoxia ucraineană s-a scindat în 2018 în două biserici concurente, în fața opoziției furibunde a Kremlinului. Un an mai târziu, OCU a primit independența ecleziastică din partea Patriarhiei de la Constantinopol. Într-un semn al faliei politice care stă la baza acestei dispute, bisericile OCU au oferit sprijin protestatarilor de pe Maidan din 2014, care l-au răsturnat pe Viktor Ianukovici, satrapul Moscovei în Ucraina. Acest lucru a făcut ca UOC să rămână loială Moscovei. Patriarhul Rusiei a rupt legătura cu Constantinopolul, considerat autoritatea ortodoxă supremă, din cauza recunoașterii noului venit.