Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin ordonă o scurtă încetare a focului de 36 de ore în Ucraina pentru Crăciunul ortodox, o măsură de care unii la Kiev se tem că este o „capcană”
Articole online

Putin ordonă o scurtă încetare a focului de 36 de ore în Ucraina pentru Crăciunul ortodox, o măsură de care unii la Kiev se tem că este o „capcană”

lavrov și putin

Putin ordonă o scurtă încetare a focului de 36 de ore în Ucraina pentru Crăciunul ortodox, o măsură de care unii la Kiev se tem că este o „capcană”

Putin l-a instruit joi pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, să introducă încetarea focului, care va dura de la ora locală 12:00 p.m., pe 6 ianuarie, până la ora locală 12:00 a.m., pe 7 ianuarie, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Anunțul Kremlinului privind viitoarea încetare a focului a venit după apelurile liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, de a opri temporar luptele pentru ca oamenii să poată participa la slujbele religioase, a relatat mass-media de stat TASS.

Se știe că Kirill îl susține pe Putin și invazia neprovocată a Ucrainei. El a declarat anterior că soldații ruși care luptă și mor în Ucraina comit un sacrificiu și vor fi absolviți de păcatele lor.

Ordinul lui Putin de încetare a luptelor este fără precedent în războiul de 10 luni din Ucraina, pe care l-a început în februarie anul trecut, dar rămâne de văzut dacă armistițiul va fi într-adevăr pus în aplicare și, dacă va fi, dacă va ține sau nu. Unii oficiali de la Kiev și-au exprimat deja scepticismul.

„ROC nu este o autoritate pentru Ortodoxia globală & acționează ca un propagandist de război”. ROC a îndemnat la genocidul ucrainenilor, a incitat la crime în masă & insistă pentru o militarizare și mai mare a FR”, a declarat joi Mykhailo Podolyak, un consilier de top al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, pe rețelele de socializare, înainte ca încetarea focului să fie anunțată oficial de Kremlin.

„Astfel, declarația ROC despre ‘armistițiul de Crăciun’ este o capcană cinică & un element de propagandă”, a spus el.

Într-un tweet separat, înaltul oficial ucrainean a afirmat că Rusia „trebuie să părăsească teritoriile ocupate”, argumentând că „doar atunci va avea parte de un ‘armistițiu temporar'”.

„Păstrați ipocrizia pentru dumneavoastră”, a adăugat el.

Apelul lui Putin la încetarea focului vine după o revărsare de furie și frustrare internă declanșată de un recent atac ucrainean care a implicat un sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizat de SUA, care a ucis zeci de soldați ruși în regiunea ocupată Donețk în timpul sărbătorii de Anul Nou.

Moscova a declarat, într-o rară dezvăluire a pierderilor de pe câmpul de luptă, că 89 de soldați au fost uciși, deși estimările ucrainene și ale altora sunt semnificativ mai mari, și a pus atacul pe seama utilizării telefoanelor mobile de către forțele sale.

Registration

Aici iti poti reseta parola