Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden afirmă că SUA ar putea folosi forța militară împotriva Iranului ca „ultimă soluție” pentru a împiedica dezvoltarea armei nucleare
Articole online

Biden afirmă că SUA ar putea folosi forța militară împotriva Iranului ca „ultimă soluție” pentru a împiedica dezvoltarea armei nucleare

Joe Biden

Biden afirmă că SUA ar putea folosi forța militară împotriva Iranului ca „ultimă soluție” pentru a împiedica dezvoltarea armei nucleare

Președintele Joe Biden, în timpul unui nou interviu acordat postului israelian Channel 12, a declarat că SUA ar fi dispusă să întreprindă acțiuni militare împotriva Iranului ca „ultimă soluție” pentru a împiedica obținerea unei arme nucleare.

Prezentatoarea de știri israeliană Yonit Levi a precizat că Biden a declarat în trecut că ar face „orice” pentru a se asigura că Iranul nu va dobândi arme nucleare. Levi a întrebat dacă acest lucru înseamnă, de asemenea, că președintele ar „folosi forța” împotriva Iranului.

„Dacă aceasta ar fi ultima soluție, da”, a spus Biden, refuzând să dezvolte dacă SUA ar colabora cu Israelul într-o astfel de operațiune.

Decizia lui Trump de a se retrage din pact, care a mers împotriva dorințelor principalilor aliați ai SUA din Europa, a fost aplaudată de guvernul israelian. Dar mișcarea a intensificat, de asemenea, tensiunile dintre Washington și Teheran. Decizia lui Trump de a ordona un atac cu dronă care a ucis un general iranian de rang înalt a exacerbat această dinamică controversată, stârnind uneori îngrijorarea că un nou război se profilează la orizont.

Iranul a făcut o serie de pași prin care se îndepărtează de parametrii acordului de când Trump a retras SUA din acesta, inclusiv prin creșterea stocului de uraniu îmbogățit. Acest lucru a stârnit îngrijorări cu privire la faptul că Iranul este mult mai aproape de a putea dezvolta o armă nucleară decât era atunci când acordul din 2015 era încă pe deplin în vigoare.

Restabilirea acordului nuclear din 2015, cunoscut în mod oficial sub numele de Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA), s-a dovedit a fi un obiectiv evaziv pentru Biden.

Discuțiile indirecte dintre SUA și Iran nu au reușit până în prezent să producă un acord

În timpul interviului, Biden i-a spus clar lui Levi că nu este dispus să elimine Corpul Gardienilor Revoluției Iraniene (IRGC) de pe lista organizațiilor teroriste străine a SUA pentru a ieși din impas și a ajunge la un acord cu Iranul. Oficialii iranieni au cerut ca IRGC, o forță militară de elită, să fie scoasă de pe lista neagră a teroriștilor.

Biden vizitează săptămâna aceasta Orientul Mijlociu pentru prima dată de când a intrat la Casa Albă. Călătoria sa, care va include, de asemenea, o vizită în Cisiordania ocupată și în Arabia Saudită, are loc într-o perioadă dificilă atât în relațiile dintre SUA și Israel, cât și în cele dintre SUA și Arabia Saudită.

Israelul și Arabia Saudită, care consideră ambele Iranul o amenințare majoră, au criticat puternic acordul nuclear din 2015, iar Iranul era de așteptat să fie un subiect important de discuție în timpul călătoriei lui Biden.

La Washington, Biden s-a confruntat cu presiuni tot mai mari din partea membrilor propriului său partid pentru a fi mai critic față de Israel în legătură cu tratamentul palestinienilor.

De asemenea, Biden a fost criticat pentru că a vizitat Arabia Saudită, după ce s-a luptat pentru a face din regat un „paria” din cauza asasinării brutale a editorialistului de la Washington Post, Jamal Khashoggi.

Criticii spun că Biden își subminează promisiunea de a acorda prioritate drepturilor omului în politica sa externă prin menținerea status quo-ului cu ambele țări, dar unii spun, de asemenea, că președintele este pragmatic prin menținerea unor relații cheie într-o regiune volatilă.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola