Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ce împiedică detonarea accidentală a armelor nucleare?
Articole online

Ce împiedică detonarea accidentală a armelor nucleare?

armele nucleare, SUA

Există câteva strategii pentru a împiedica detonarea accidentală în ceea ce privește armele nucleare, inclusiv unde și cum sunt depozitate componentele nucleare.

Pericolul reprezentat de armele nucleare

Armele nucleare pot ucide milioane de oameni, pot distruge orașe întregi și pot face ca solul din zona de precipitații să devină infertil pentru generații întregi.

Potrivit Asociației pentru Controlul Armelor, cele nouă state nucleare ale lumii – China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite – au un arsenal combinat de aproximativ 13 000 de focoase nucleare. Acest lucru ridică unele întrebări evidente. De exemplu, care sunt șansele unei detonări accidentale? Și ce măsuri există pentru a se asigura că acestea nu sunt detonate din greșeală?

În timp ce unele arme nucleare timpurii erau fragile sau instabile, armele nucleare moderne sunt concepute cu atenție, cu niveluri ridicate de siguranță, securitate și fiabilitate, a declarat Philipp C. Bleek, profesor la Institutul Middlebury de Studii Internaționale din Monterey, California.

Detonarea accidentală este extrem de puțin probabilă

„În mediul său normal [depozitat], o armă nucleară americană nu ar trebui să depășească o șansă la un miliard de detonare prematură”, a declarat Bleek pentru Live Science.

„Într-un mediu anormal, aceasta este de una la un milion”. Un mediu anormal, potrivit lui Bleek, poate include situații precum „un incendiu în locația în care este depozitată o armă nucleară sau prăbușirea unui avion care transportă o armă nucleară”. Ambele exemple, a menționat Bleek, au avut loc în trecut, iar armele nucleare nu au detonat.

Armele sunt proiectate să fie „sigure într-un singur punct””, a adăugat Bleek, astfel încât, dacă o singură componentă explozivă a unei arme este detonată accidental, probabilitatea unui randament nuclear mai mare de patru kilotone nu ar trebui să depășească una la un milion. Ca punct de comparație, bomba lansată asupra orașului Hiroshima a avut o putere de 15 kilotone.

armele nucleare, SUA

Mecanismele care împiedică detonarea accidentală

Pentru a se asigura că bombele nucleare au doar o șansă la un miliard (sau la un milion) de a detona în urma oricărui tip de accident sau incident, Departamentul american al Energiei impune ca aceste arme „să includă mai multe seturi de legături puternice, legături slabe și bariere imbricate unele în altele, fiecare subsistem de siguranță fiind în mare măsură independent de celelalte”.

Această directivă garantează că diferitele subsisteme ale armei sunt suficient de independente. Prin utilizarea a două dintre aceste subsisteme de siguranță se va obține o asigurare a sistemului de unu la un milion, în timp ce prin utilizarea a trei subsisteme se va obține unu la un miliard.

Conform Departamentului pentru Energie al SUA, siguranța împotriva detonării accidentale „este posibilă numai dacă modurile de defectare pentru fiecare subsistem de siguranță sunt cu adevărat independente unul de celălalt”.

Până în prezent, doar două bombe atomice au fost lansate cu singura intenție de a provoca moarte și distrugere pe scară largă

În cei 80 de ani care au trecut de atunci, înțelegerea modului în care funcționează armele nucleare s-a îmbunătățit, astfel încât armele de astăzi sunt mult mai puternice și mai distructive. B83, cea mai puternică bombă din colecția nucleară a Statelor Unite, are un randament maxim de 1,2 megatone, ceea ce o face de 60 de ori mai puternică decât bomba lansată asupra orașului Nagasaki. Arhiva armelor nucleare sugerează că 650 dintre acestea sunt în prezent în serviciu activ în SUA.

Având în vedere miza, ce protocoale sunt în vigoare pentru a preveni moartea și distrugerea?

Unele dintre cele mai importante măsuri de siguranță includ monitorizarea atentă a componentelor și înlocuirea în timp util a modulelor sau pieselor învechite.

„Armele nucleare au componente cu durată de viață limitată, în special așa-numitul gaz de stimulare care furnizează combustibilul de fuziune”, a declarat Bleek. Fuziunea are loc atunci când doi atomi ușori se unesc, sau fuzionează, pentru a forma unul mai greu. Cu toate acestea, atunci când materialul radioactiv prezent în armele nucleare se dezintegrează, trebuie să fie reaprovizionat în ordine.

„Controale de utilizare”

„Armele nucleare moderne au așa-numitele controale de utilizare, care împiedică detonarea lor nedorită”, a declarat Bleek. „De exemplu, un focos de rachetă trebuie să treacă prin anumite condiții înainte de a se înarma, astfel încât să nu poată – sau cel puțin să fie extrem de improbabil – să detoneze în silozul său sau la bordul submarinului său.”

În plus, armele nucleare moderne au fost proiectate cu atenție pentru a se asigura că, atunci când sunt inactive, materialele care trebuie să se combine pentru a crea o explozie nucleară sunt ținute separat. Într-o armă nucleară sunt utilizate până la șase dispozitive de siguranță pentru a se asigura că nu are loc o detonare involuntară. Unele dintre aceste dispozitive de siguranță, cum ar fi comutatoarele inerțiale (care se declanșează în cazul unui șoc sau al unei vibrații) sau accelerometrele (care măsoară vibrația sau accelerația mișcării unei structuri) vor permite ca armarea să aibă loc numai dacă sunt supuse unui grad foarte specific de accelerație sau vibrație pe o anumită perioadă de timp.

Între timp, materialul nuclear în sine are, de asemenea, o garanție. „Armele nucleare conțin o anumită cantitate de uraniu sau plutoniu puternic îmbogățit – dacă aveți suficient din acest material într-un volum suficient de mic (o așa-numită „masă critică”), acesta va exploda automat într-o reacție nucleară”, a declarat Mark Bell, profesor de științe politice la Universitatea din Minnesota.

armele nucleare, SUA

Persoana care controlează armele nucleare

Deși este esențial să se stabilească măsuri pentru a se asigura că o armă nucleară nu se detonează de la sine, alte considerente necesită o investiție mai mare de timp și reflecție.

„Este mai important să prevenim utilizarea neautorizată, furtul etc. decât să prevenim detonarea din senin”, a declarat Bell.

„Ar fi greu pentru o persoană obișnuită să detoneze o armă nucleară dacă ar da peste ea”, a adăugat Bell. „În Statele Unite, de exemplu, există dispozitive numite legături de acțiune permisivă (PAL) încorporate în armele nucleare, care fac foarte greu pentru oricine să înarmeze sau să detoneze o armă nucleară fără autoritatea sau codurile corespunzătoare.”

Cu toate acestea, atât Bell, cât și Bleek au subliniat faptul că anumiți oameni dețin mult mai multă putere nucleară decât alții, iar capacitatea de a lansa arme pe un capriciu, spre deosebire de orice fel de detonare accidentală, este mult mai probabil să fie cauza oricărui viitor dezastru legat de bombe.

„Utilizarea nucleară accidentală sau neautorizată este, în opinia mea, mult mai puțin probabilă decât utilizarea deliberată, dar pripită”, a declarat Bell. „Practic, nu există controale și mecanisme care să împiedice președintele SUA, de exemplu, să ordone lansarea de arme nucleare. De fapt, întregul sistem este în esență creat pentru a se asigura că poate face acest lucru. Acest lucru mă ține treaz noaptea într-o măsură mult mai mare decât grijile legate de accidente sau de explozia spontană a armelor nucleare.”

Registration

Aici iti poti reseta parola