Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Casa Albă afirmă că Iranul se pregătește să ofere Rusiei câteva sute de drone pentru a o ajuta în invazia din Ucraina
Articole online

Casa Albă afirmă că Iranul se pregătește să ofere Rusiei câteva sute de drone pentru a o ajuta în invazia din Ucraina

consilier

Casa Albă afirmă că Iranul se pregătește să ofere Rusiei câteva sute de drone pentru a o ajuta în invazia din Ucraina

SUA dispun de informații care sugerează că Iranul va furniza Rusiei sute de drone pentru a o ajuta în efortul de război din Ucraina, a declarat luni consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, potrivit Associated Press.

„Informațiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de UAV-uri, inclusiv UAV-uri cu capacitate de armament, într-un timp cât mai scurt”, a declarat Sullivan, folosind acronimul pentru vehicule aeriene fără pilot (cunoscute drept drone).

Sullivan a mai spus că informațiile SUA indică faptul că Iranul ar putea antrena forțele rusești pentru a utiliza dronele încă din această lună.

Anunțul lui Sullivan a venit în contextul discuțiilor aflate în impas, dintre SUA și Iran, care vizează rediscutarea acordului nuclear din 2015 – pactul din epoca Obama din care președintele Donald Trump a retras SUA în mai 2018. Acordul, cunoscut în mod oficial sub numele de Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA), a impus restricții care urmăreau să împiedice Iranul să dezvolte o armă nucleară în schimbul scutirii de sancțiuni economice. După ce Trump s-a rupt de pact și a reimpus sancțiuni, tensiunile dintre Washington și Teheran au atins cote istorice.

Președintele Joe Biden a făcut din restabilirea JCPOA o prioritate-cheie în materie de politică externă, însă negocierile indirecte dintre SUA și Iran nu au reușit până acum să producă un acord.

Biden urmează să călătorească în Orientul Mijlociu în această săptămână și va face vizite în Israel, în Cisiordania ocupată și în Arabia Saudită. Aceasta va marca prima călătorie a lui Biden în Orientul Mijlociu în calitate de președinte.

Se așteaptă ca Iranul și eforturile de a readuce la viață JCPOA să fie principalele subiecte de discuție în timpul întâlnirilor lui Biden cu liderii israelieni și arabi în timpul vizitei sale în regiune. Atât israelienii, cât și saudiții consideră Iranul ca fiind o amenințare și au criticat în mod repetat sau și-au exprimat opoziția față de acordul nuclear din 2015.

Într-un articol de opinie publicat sâmbătă de Washington Post, Biden a subliniat că este hotărât să revigoreze pactul nuclear. „Administrația mea va continua să sporească presiunea diplomatică și economică până când Iranul va fi pregătit să revină la respectarea acordului nuclear din 2015”, a scris Biden.

Registration

Aici iti poti reseta parola