Ben Ferencz, ultimul procuror supraviețuitor de la Nürnberg, a murit la 103 ani
„Cu durere și cu speranță dezvăluim aici masacrul deliberat a peste un milion de bărbați, femei și copii nevinovați și lipsiți de apărare”, a declarat Ben Ferencz, în vârstă de 27 de ani, în declarațiile sale de deschidere în calitate de procuror-șef în timpul celui de-al nouălea proces de la Nürnberg – procesul Einsatzgruppen – în 1947.
Benjamin Berell Ferencz (cunoscut sub numele de Ben) a încetat din viață vineri, la vârsta de 103 ani.
„Astăzi, lumea a pierdut un lider în căutarea justiției pentru victimele genocidului și ale crimelor conexe”, a scris Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA (USHMM) într-un tweet de sâmbătă. „Plângem moartea lui Ben Ferencz-ultimul procuror pentru crime de război de la Nürnberg. La vârsta de 27 de ani, fără experiență anterioară în procese, el a obținut verdicte de vinovăție împotriva a 22 de naziști”.
Ferencz s-a născut „într-un sătuc care nu apare pe nicio hartă din Transilvania”, în 1920, potrivit propriei sale relatări din 1994, într-un interviu înregistrat de Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA. El a explicat apoi că data exactă a nașterii sale nu este cunoscută: „Dacă a fost 11 [martie] sau 13 sau 15 a fost subiectul unor dezbateri serioase. Și asta pur și simplu pentru că nu s-au păstrat înregistrări”. El s-a născut din părinți evrei și s-a mutat în America cu familia sa când era copil, potrivit site-ului propriu al lui Ferencz, benferencz.org.
După ce a absolvit Facultatea de Drept de la Harvard în 1943, s-a înrolat în armata americană și a luptat, potrivit site-ului său, în majoritatea campaniilor europene majore. Potrivit unei declarații a Congresului Mondial Evreiesc, el a fost martor la ororile din lagărele de concentrare proaspăt eliberate. La Buchenwald, a declarat pentru WJC, „Am văzut crematorii care încă funcționau. Cadavrele înfometate, zăcând muribunde, pe jos. Am văzut ororile războiului mai mult decât pot fi descrise în mod adecvat”.
Today the world lost a leader in the quest for justice for victims of genocide and related crimes. We mourn the death of Ben Ferencz—the last Nuremberg war crimes prosecutor. At age 27, with no prior trial experience, he secured guilty verdicts against 22 Nazis.
— US Holocaust Museum (@HolocaustMuseum) April 8, 2023
Strângerea de probe împotriva criminalilor de război naziști
Inițial s-a alăturat unui batalion de artilerie antiaeriană, potrivit USHMM, dar a fost transferat la ramura de investigare a crimelor de război a armatei americane pe măsură ce războiul se apropia de sfârșit.
Însărcinat cu strângerea de probe împotriva criminalilor de război naziști, Ferencz a călătorit în mai multe birouri naziste și lagăre de concentrare.
„Biroul a fost Armata a treia, cartierul general al Judecătorului Avocat, care se tot deplasa pe măsură ce frontul înainta”, a explicat el într-un interviu din 1994, înregistrat în Colecția Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite. „[Noi] preluam de obicei o Kaserne [cazarmă] germană și aveam o cameră, un birou și o mașină de scris. Așa că mă întorceam acolo cu orice notițe aveam, orice documente aveam, și scriam un raport.”
Rapoartele ar urma o formulă similară:
„‘La o anumită dată, trupele armatei americane au intrat în lagărele de la X’- să presupunem Mauthausen, de exemplu. „Acolo, trupele au întâlnit următoarea scenă: inițial, în lagăr erau 50.000 de deținuți, 12.000 mai erau în viață, 10.000 fuseseră scoși în marș cu o zi înainte. Ofițerii lagărului erau așa și așa. Crematoriile încă funcționau, erau atâtea cadavre stivuite în fața crematoriilor. Am luat declarații de la 10 martori, sunt atașate ca probe de la unu la zece.””
Ferencz avea să încheie raportul prin numirea persoanelor responsabile de crimele în cauză și prin solicitarea ca acestea să fie adăugate în Registrul central al criminalilor de război și al suspecților de securitate.
„Scopul investigației mele”, a explicat el, „a fost de a descrie ceea ce s-a întâmplat, de a colecta probe credibile, admisibile în fața unei instanțe de judecată, care să poată fi folosite pentru a condamna persoanele responsabile de o crimă cunoscută în conformitate cu dreptul internațional. Acesta a fost obiectivul și asta am făcut.”
Urmărirea penală a Einsatzgruppen-urilor SS naziste
La scurt timp după ce războiul s-a încheiat în 1945, Ferencz a fost selectat pentru a fi procuror în cadrul proceselor pentru crime de război de la Nurenberg. A devenit procuror-șef pentru Statele Unite în cazul Einsatzgruppen, în care 22 de inculpați au fost acuzați de uciderea a peste un milion de oameni.
La 27 de ani, Einsatzgruppen a fost primul său caz lucrat ca avocat. El a condus urmărirea penală a 22 de membri ai escadrilelor paramilitare ale morții naziste Schutzstaffel (SS), Einsatzgruppen (numărul inițial era de 24 – unul a fost declarat prea bolnav pentru a fi judecat, iar celălalt s-a sinucis). Potrivit USHMM, pe parcursul celor cinci luni de proces, Ferencz nu a chemat niciun martor. El și-a construit cazul pe baza rapoartelor SS privind împușcăturile în masă ale Einsatzgruppen.
„Propriile lor rapoarte vor arăta că măcelul comis de acești acuzați a fost dictat nu de necesitatea militară, ci de acea supremă perversiune a gândirii, teoria nazistă a rasei superioare”, a declarat Ferencz în declarațiile sale de deschidere.
Ferencz a reușit să își prezinte întregul caz în doar două ședințe de judecată. Restul procesului, care a durat câteva luni, a fost dedicat argumentelor inculpaților.
Foștii comandanți SS au fost inculpați pentru trei capete de acuzare: crime împotriva umanității, crime de război și apartenență la organizații declarate criminale de Tribunalul Militar Internațional. Toți inculpații au pledat nevinovați la aceste acuzații, dar au fost totuși găsiți vinovați. Dintre cei 22, douăzeci au fost găsiți vinovați de toate cele trei acuzații, iar ceilalți doi au fost găsiți vinovați doar de faptul că au fost membri SS.
„Cazul pe care îl prezentăm este o pledoarie de umanitate față de lege”, a declarat Ferencz în timpul procesului.
14 dintre acuzați au fost condamnați la moarte, doi au fost condamnați la închisoare pe viață, iar cinci au primit între 10 și 20 de ani de închisoare. Unul dintre ei a fost eliberat după ce a ispășit pedeapsa, potrivit Enciclopediei Holocaustului USHMM.
Viața după procesele de la Nürnberg
Pentru restul vieții sale de după Nürnberg, Ferencz a fost avocat pentru supraviețuitorii Holocaustului, a scris profesorul John Q. Barrett, un cercetător specializat în procesele de la Nürnberg. Ferencz a fost, de asemenea, profesor de drept, scriitor și conferențiar de renume mondial, printre multe alte lucruri. Barrett a subliniat că Ferenzc, mai presus de toate, a fost un susținător al „păcii prin lege și un exemplu moral pentru milioane de oameni”.
„Nürnbergul m-a învățat că apariția unei lumi de toleranță și compasiune va fi o sarcină lungă și dificilă”, a spus Ferencz despre activitatea sa de procuror de debut, potrivit WJC. „Și am învățat, de asemenea, că, dacă nu ne dedicăm dezvoltării unei legislații mondiale eficiente, aceeași mentalitate crudă care a făcut posibil Holocaustul ar putea într-o zi să distrugă întreaga rasă umană.”