Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Bătălia din Valea Ia Drang între forțele americane și cele nord-vietnameze, la 14 noiembrie 1965
Articole online

Bătălia din Valea Ia Drang între forțele americane și cele nord-vietnameze, la 14 noiembrie 1965

Ia drang

Bătălia din Valea Ia Drang între forțele americane și cele nord-vietnameze, la 14 noiembrie 1965

În dimineața respectivă, Batalionul 1, Batalionul 7 Cavalerie al locotenent-colonelului Harold G. Moore a efectuat un atac cu elicoptere în zona de debarcare X-Ray, în apropiere de dealurile Chu Pong. În jurul prânzului, Regimentul 33 nord-vietnamez a atacat trupele americane. Lupta a continuat toată ziua și până noaptea. Soldații americani au primit sprijin din partea unităților de artilerie din apropiere și a loviturilor aeriene tactice. În dimineața următoare, Regimentul 66 Viet Cong s-a alăturat atacului împotriva unității americane. Luptele au fost acerbe, dar loviturile aeriene tactice și sprijinul artileriei au avut efect asupra inamicului și au permis trupelor din 1st Cavalry să reziste în fața atacurilor repetate.

În jurul prânzului, au sosit două companii de întărire, iar colonelul Moore le-a pus în valoare pentru a-și ajuta soldații asediați. În cea de-a treia zi a bătăliei, americanii obținuseră avantajul. Bătălia de trei zile s-a soldat cu 834 de soldați nord-vietnamezi confirmați uciși.

Într-o acțiune conexă din timpul aceleiași bătălii, Batalionul 2, Cavaleria 7, a fost prins într-o ambuscadă de forțele nord-vietnameze în timp ce se deplasa pe uscat spre zona de debarcare Albany. Din cei 500 de oameni din coloana inițială, 150 au fost uciși; Compania C a suferit pierderi de 93%.

În ciuda acestor cifre, înalții oficiali americani de la Saigon au declarat Bătălia din Valea Ia Drang o mare victorie

Bătălia a fost extrem de importantă, deoarece a fost primul contact semnificativ între trupele americane și forțele din Vietnam. Acțiunea a demonstrat că nord-vietnamezii erau pregătiți să se ridice și să lupte în bătălii majore, chiar dacă ar putea suferi pierderi serioase. Înalții lideri militari americani au ajuns la concluzia că forțele americane ar putea provoca daune semnificative comuniștilor în astfel de bătălii – această tactică a dus la un război de uzură, deoarece forțele americane au încercat să îi epuizeze pe comuniști. Nord-vietnamezii au învățat, de asemenea, o lecție valoroasă în timpul bătăliei: menținându-și trupele de luptă fizic aproape de pozițiile americane, trupele americane nu puteau folosi artileria sau loviturile aeriene fără a risca rănirea trupelor americane. Acest stil de luptă a devenit practica nord-vietnamezilor pentru tot restul războiului.

Conflictul a fost descris de jurnalistul Joe Galloway și de generalul-locotenent în retragere Hal Moore în cartea din 1992 „We Were Soldiers Once …”, care a fost ulterior transformată într-un film.

Registration

Aici iti poti reseta parola