Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Asasinarea lui Ngo Dinh Diem în Vietnamul de Sud
Articole online

Asasinarea lui Ngo Dinh Diem în Vietnamul de Sud

Ngo Dinh Diem

Asasinarea lui Ngo Dinh Diem în Vietnamul de Sud

Moartea lui Ngo Dinh Diem a provocat bucurie în rândul multor oameni din Vietnamul de Sud, dar a dus, de asemenea, la haos politic în țară. Ulterior, Statele Unite s-au implicat mai mult în Vietnam, încercând să stabilizeze guvernul sud-vietnamez și să-i învingă pe rebelii comuniști, care deveneau o amenințare din ce în ce mai puternică.

Deși Statele Unite au negat în mod public că ar fi avut cunoștință sau că ar fi participat la planificarea loviturii de stat care l-a răsturnat pe Diem, s-a aflat ulterior că oficialii americani s-au întâlnit cu generalii care au organizat complotul și i-au încurajat să își ducă planurile la bun sfârșit. Guvernarea sa din ce în ce mai dictatorială nu a reușit decât să înstrăineze cea mai mare parte a poporului sud-vietnamez, iar reprimarea brutală a protestelor conduse de călugării budiști în vara anului 1963 i-a convins pe mulți oficiali americani că venise timpul ca Diem să plece.

Trei săptămâni mai târziu, un asasin l-a împușcat pe președintele Kennedy. În acel moment, Statele Unite erau mai implicate ca niciodată în afacerea din Vietnamul de Sud. Participarea lor la răsturnarea regimului Diem a semnalat o nerăbdare crescândă față de gestionarea războiului de către sud-vietnamezi. Din acest moment, Statele Unite au trecut pas cu pas la o implicare mai directă și mai puternică în lupta împotriva rebelilor comuniști.

Registration

Aici iti poti reseta parola