Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 21 octombrie 1967: Mii de oameni protestează împotriva războiului din Vietnam
Articole online

21 octombrie 1967: Mii de oameni protestează împotriva războiului din Vietnam

razboi

21 octombrie 1967: Mii de oameni protestează împotriva războiului din Vietnam

Mai mult de 50.000 dintre protestatari au mărșăluit spre Pentagon pentru a cere încetarea conflictului. Protestul a fost cel mai dramatic semn al scăderii sprijinului american pentru războiul din Vietnam al președintelui Lyndon Johnson. Sondajele de opinie efectuate în vara anului 1967 au arătat că, pentru prima dată, sprijinul americanilor pentru război scăzuse sub 50%.

Când administrația Johnson a anunțat că va cere o creștere de 10% a taxelor pentru a finanța războiul, scepticismul publicului a crescut. Mișcarea pacifistă a început să facă presiuni mai mari pentru încetarea războiului – marșul de la Washington a fost cel mai puternic semn al angajamentului lor față de această cauză. Administrația Johnson a răspuns prin lansarea unei campanii de propagandă energice pentru a restabili încrederea publicului în modul în care gestiona războiul. Președintele a mers chiar atât de departe încât l-a chemat pe generalul William Westmoreland, comandantul forțelor americane din Vietnam, înapoi în Statele Unite pentru a se adresa Congresului și publicului. Efortul a avut un oarecare succes în temperarea criticilor la adresa războiului. Cu toate acestea, Ofensiva Tet de la începutul anului 1968 a distrus o mare parte din credibilitatea administrației Johnson în ceea ce privește războiul din Vietnam.

Protestul a fost, de asemenea, important pentru că a sugerat consensul comun intern privind Războiul Rece. Mulți dintre protestatari nu puneau pur și simplu sub semnul întrebării comportamentul Americii în Vietnam, ci chiar baza politicii externe a națiunii în timpul Războiului Rece.

Registration

Aici iti poti reseta parola