Avertismentul celui mai important general american: „Tehnologia schimbă războiul și îl face mai letal!”
Tehnologia se dovedește a fi forța motrice din spatele a ceea ce este în prezent cea mai „fundamentală” schimbare – din toată istoria înregistrată – în modul în care se poartă războaiele, a declarat președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, în cadrul unui podcast difuzat marți la Foreign Affairs, și preluat de Insider.
Progresele în acest spațiu includ dezvoltarea munițiilor de precizie cu rază lungă de acțiune, apariția armelor hipersonice, o capacitate sporită de detectare și urmărire a mediilor și integrarea sistemelor robotizate fără pilot. Milley a declarat că orice țară care poate valorifica aceste tehnologii în scopuri militare va avea un avantaj notabil pe câmpul de luptă și va avea succes în viitoarele războaie.
„Aș susține că viitorul mediu operațional va fi extraordinar de letal decât cel pe care l-am văzut în trecut”, a declarat generalul, potrivit transcrierii interviului acordat Foreign Affairs. „De ce?” Pentru că se poate vedea mai bine. Simțiți mai bine mediul înconjurător. Poți lovi cu o precizie mai bună. Poți probabil să lovești în viteză cu, de exemplu, o armă hipersonică”.
„Pentru a fi o armată de succes este necesar să supraviețuiești”
„Care sunt unele dintre atributele unei forțe viitoare? Mi se pare absolut imaginabil că o viitoare forță va trebui să fie formată din multe entități mici, organizații mici care se află în permanentă stare de mișcare pentru a supraviețui pe un câmp de luptă extrem de letal”.
„Va trebui să fiți invizibili”, a adăugat Milley, „fie prin tehnologie, fie printr-un fel de acoperire și disimulare de bază. Dar viteza, mărimea și faptul de a fi aproape invizibil vor fi fundamentale pentru a supraviețui pe un viitor câmp de luptă”.
În sens practic, pe câmpul de luptă, trupele vor trebui să caute modalități nu doar de a-și camufla fizic prezența, ci și de a gestiona zgomotul, semnăturile termice, emisiile de gaze de eșapament ale vehiculelor, semnăturile electronice și altele care ar putea să le dezvăluie poziția dronelor, senzorilor cu infraroșu, sistemelor de imagistică termică și așa mai departe, care devin o amenințare tot mai mare.
Unele dintre aceste amenințări la adresa forțelor desfășurate pot fi observate în războiul din Ucraina, unde dronele au devenit omniprezente în mijlocul bătăliilor de artilerie și al războiului în tranșee. Un expert a descris anterior luptele din Ucraina pentru Insider ca fiind „Primul Război Mondial cu ISR din secolul XXI”, sau informații, supraveghere și recunoaștere.
În interviul din podcast, Milley a părut să prezică faptul că aceste provocări de pe câmpul de luptă vor deveni și mai dificile în viitor.
Pentru a depăși aceste potențiale provocări ale luptei viitoare, Milley a declarat că SUA vor trebui să „își transforme armata”. El a precizat că 70% din marina, forțele aeriene și armata țării vor fi încă pe deplin funcționale peste 10 ani, așa cum sunt în prezent, dar o treime din forțe vor trebui să se „transforme fundamental” pentru a depăși capacitățile Rusiei și Chinei.