Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA au cheltuit 877 de miliarde de dolari pentru armată în 2022, potrivit unui nou raport
Articole online

SUA au cheltuit 877 de miliarde de dolari pentru armată în 2022, potrivit unui nou raport

SUA

SUA au cheltuit 877 de miliarde de dolari pentru armată în 2022, potrivit unui nou raport

Statele Unite au cheltuit în total 877 de miliarde de dolari pentru armata lor în 2022, potrivit unui nou raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, sau SIPRI, care menține o bază de date privind cheltuielile militare din întreaga lume, potrivit Insider

Aceasta reprezintă aproape 40% din totalul cheltuielilor militare globale și, posibil, de trei ori mai mult decât al doilea mare cheltuitor, China – deși este greu de știut cu siguranță cât de mult cheltuiește China.

„În 2022, SUA au alocat 295 de miliarde de dolari pentru operațiuni militare și întreținere, 264 de miliarde de dolari pentru achiziții și cercetare și dezvoltare și 167 de miliarde de dolari pentru personalul militar”, se arată în raport.

Prin comparație, guvernul federal american a alocat doar 76,4 miliarde de dolari în cheltuieli pentru educație în același an

Aceasta înseamnă că guvernul federal american cheltuiește de peste 10 ori mai mult pentru armată decât pentru educație. În timp ce municipalitățile de stat și locale contribuie, de asemenea, cu bani pentru educația din Statele Unite, administrația Biden a solicitat doar 90 de miliarde de dolari pentru educație în 2024 și 842 de miliarde de dolari pentru apărare.

Cheltuielile militare totale la nivel mondial au atins un maxim istoric în 2022, potrivit raportului. Guvernele au cheltuit aproximativ 2,24 trilioane de dolari. Aceasta reprezintă o creștere de 3,7% față de 2021, care a fost cea mai mare creștere anuală din ultimii peste 30 de ani.

Țările europene au înregistrat cele mai mari creșteri ale cheltuielilor, determinate în mare parte de invaziile Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut. Raportul a constatat că, în termeni reali, cheltuielile militare europene au revenit la niveluri nemaiîntâlnite de la Războiul Rece.

„Creșterea continuă a cheltuielilor militare globale din ultimii ani este un semn că trăim într-o lume din ce în ce mai nesigură”, a scris în raport Nan Tian, cercetător senior la SIPRI. „Statele își consolidează puterea militară ca răspuns la un mediu de securitate în deteriorare, pe care nu prevăd că se va îmbunătăți în viitorul apropiat”.

Registration

Aici iti poti reseta parola