Avalanșele care au luat viața a mii de soldați în Alpii italieni, din timpul Primului Război Mondial
Pe o perioadă de câteva zile, avalanșele din Alpii italieni au ucis aproximativ 10.000 de soldați austrieci și italieni la mijlocul lunii decembrie. Avalanșele au avut loc în timp ce austriecii și italienii se luptau în Primul Război Mondial, existând teoria conform căreia avalanșele au fost provocate intenționat pentru a fi folosite ca armă.
Italienii au intrat în Primul Război Mondial de partea Marii Britanii, Franței și Rusiei împotriva Germaniei și Austro-Ungariei la sfârșitul lunii aprilie 1915. În următorii trei ani, armata italiană i-a angajat pe austrieci într-o serie de bătălii sângeroase în regiunea muntoasă de-a lungul râului Isonzo, în apropiere de granița italo-austriacă. Condițiile din munți au fost adesea mai rele decât luptele propriu-zise. Un ofițer austriac a spus odată: „Munții în timpul iernii sunt mai periculoși decât italienii”. Acest lucru a fost cu siguranță adevărat la mijlocul lunii decembrie 1916, când ninsorile abundente din Alpi au creat condiții propice pentru avalanșe.
Sute de soldați austrieci staționați într-o cazarmă de lângă vârful Gran Poz al Muntelui Marmolada erau în pericol deosebit. Deși tabăra era bine plasată pentru a fi protejată de un atac italian, aceasta era situată direct sub un munte de zăpadă instabilă. La 13 decembrie, zăpada și gheața s-au prăbușit de pe munte direct peste cazarmă. Aproximativ 200 de soldați au fost scoși în siguranță, dar alți 300 au murit. Doar câteva dintre cadavre au fost recuperate.
Pe măsură ce ninsorile abundente și vânturile puternice au continuat în următoarea săptămână, incidente precum cel de la Marmolada s-au petrecut cu o frecvență îngrijorătoare. Regimente întregi au fost pierdute într-o clipă. Trupurile unor victime nu au fost găsite până în primăvară. Cea mai bună estimare este că undeva între 9.000 și 10.000 de soldați au murit până la sfârșitul lunii decembrie 1916 din cauza avalanșelor.