Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Atac armat asupra unui convoi al Ambasadei SUA din Sudan. Declarațiile lui Antony Blinken
Articole online

Atac armat asupra unui convoi al Ambasadei SUA din Sudan. Declarațiile lui Antony Blinken

Sudan

Atac armat asupra unui convoi al Ambasadei SUA din Sudan. Declarațiile lui Antony Blinken

Incidentul a avut loc în timp ce armata sudaneză și un grup paramilitar rival au petrecut ultimele patru zile luptând pentru a asigura controlul asupra masivei națiuni din estul Africii. Scurtul conflict a ucis zeci de persoane și a determinat oficialii occidentali, inclusiv cei din SUA, să îndemne ambele părți să detensioneze situația, potrivit Insider

„Sunt limitat în ceea ce privește detaliile și în ceea ce pot declara de aici, dar pot confirma că ieri s-a tras asupra unui convoi diplomatic american”, a declarat marți secretarul de stat american Antony Blinken reporterilor din Japonia. „Toți oamenii noștri sunt în siguranță și nevătămați. Dar această acțiune a fost nesăbuită, a fost iresponsabilă și, desigur, nesigură – un convoi diplomatic cu plăcuțe diplomatice, cu un steag american, asupra căruia s-a tras.”

Blinken a declarat că a vorbit mai devreme cu generalul Abdel Fattah al Burhan, care comandă armata sudaneză, și cu generalul-locotenent Mohamed Hamdan Dagalo, care conduce forțele paramilitare Rapid Support Forces (RSF) și care este, de asemenea, denumit Hemedti. În timpul acestor convorbiri separate, Blinken a declarat:

„Am spus foarte clar că orice atacuri, amenințări, pericole la adresa diplomaților noștri sunt total inacceptabile”.

„Acest incident particular este încă în curs de investigare în ceea ce privește înțelegerea exactă a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Blinken reporterilor. „Rapoartele inițiale pe care le avem sunt că a fost întreprins de forțe asociate cu RSF și, din nou, am spus foarte clar în conversația mea cu generalul Hemedti că orice atac care pune în pericol diplomații noștri sunt total inacceptabile și am împărtășit același lucru cu generalul Burhan.”

Oficialii americani călătoreau de la locuințele lor din Khartoum, capitala Sudanului, către un complex rezidențial american din oraș, când focurile de armă au lovit un vehicul blindat care făcea parte din convoi, a relatat The New York Times.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru Insider că incidentul nu a implicat vehiculul lui John Godfrey, ambasadorul SUA în Sudan.

„Facem apel la toți actorii să stabilească o încetare imediată a focului și să ia măsuri active pentru a reduce tensiunile și pentru a asigura siguranța tuturor civililor, a personalului ONU și a altor membri ai personalului diplomatic, precum și a lucrătorilor umanitari”, au adăugat aceștia.

Incidentul în care a fost implicat personalul american nu a fost prima dată când oficiali occidentali au fost atacați în Sudan în ultimele zile

La începutul zilei de luni, ambasadorul Uniunii Europene în această țară a fost agresat la domiciliul său, a declarat Josep Borrell, șeful afacerilor externe al UE.

El a calificat incidentul drept „o încălcare gravă a Convenției de la Viena”, adăugând că „securitatea spațiilor diplomatice și a personalului este o responsabilitate primară a autorităților sudaneze și o obligație în temeiul dreptului internațional”.

Violențele au izbucnit pentru prima dată în Sudan sâmbătă, când au izbucnit ciocniri între forțele loiale celor doi generali rivali, care s-au luptat pentru putere în urma unei lovituri de stat militare din 2021 pe care au orchestrat-o împreună. Tensiunile au crescut pe măsură ce aceștia se luptau să integreze RSF în armata țării.

Conflictul brusc a fost marcat de schimburi de focuri de armă, artilerie și lovituri aeriene, prinzând milioane de oameni în casele lor. Peste 180 de persoane au fost ucise și alte 1.800 au fost rănite potrivit ONU. Printre morți se numără trei angajați ai Programului Alimentar Mondial, o organizație a ONU.

Până marți după-amiază, ora locală, se părea că părțile beligerante au convenit asupra unei încetări a focului de 24 de ore, a relatat Associated Press, citând presa arabă.

Registration

Aici iti poti reseta parola