Asasinul președintelui William McKinley este executat
McKinley dădea mâna la o coadă lungă de primire la Expoziția Panamericană din Buffalo, New York, când un anarhist de 28 de ani, pe nume Leon Czolgosz, s-a apropiat de el cu un pistol ascuns într-o batistă în mâna dreaptă. McKinley, presupunând probabil că batista era o încercare a lui Czolgosz de a ascunde un defect fizic, a avut amabilitatea de a strânge mâna stângă a bărbatului. Czolgosz s-a apropiat de președinte și a tras două focuri de armă în pieptul lui McKinley. Se pare că președintele s-a ridicat ușor pe vârfuri înainte de a se prăbuși în față, spunând „ai grijă cum îi spui soției mele”. Czolgosz încerca să tragă un al treilea glonț în președintele rănit, când asistenții l-au trântit la pământ.
McKinley a suferit o rană superficială la stern, iar un alt glonț i-a intrat în abdomen. A fost operat de urgență și părea să se fi refăcut până la 12 septembrie. Cu toate acestea, mai târziu în aceeași zi, starea președintelui s-a înrăutățit rapid și, la 14 septembrie, McKinley a murit din cauza cangrenei care rămăsese nedetectată în rana internă. Potrivit martorilor, ultimele cuvinte ale lui McKinley au fost cele din imnul „Nearer My God to Thee”. Vicepreședintele Theodore Roosevelt a depus jurământul în funcția de președinte imediat după moartea lui McKinley.
Czolgosz, un imigrant polonez, a crescut în Detroit și a lucrat ca muncitor copil într-o oțelărie. Ca tânăr adult, a gravitat în jurul ideologiei socialiste și anarhiste. El a susținut că l-a ucis pe McKinley deoarece președintele era șeful a ceea ce Czolgosz considera a fi un guvern corupt. Ultimele cuvinte ale ucigașului neîmpăcat au fost: „L-am ucis pe președinte pentru că era dușmanul oamenilor buni – al oamenilor muncitori”. Electrocutarea sa a fost reconstituită și filmată de Thomas Edison.