Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Lunetiștii Secret Service și istoria lor de protecție a președintelui SUA
Articole online

Lunetiștii Secret Service și istoria lor de protecție a președintelui SUA

Secret Service

Lunetiștii Secret Service și istoria lor de protecție a președintelui SUA

În cadrul acestui grup de elită, doar câțiva aleși primesc prestigiosul titlu de „lunetist al serviciilor secrete” și sunt plasați direct în linia de tragere pentru a opri orice tentativă de asasinat.

Originile neobișnuite ale Serviciului Secret

Serviciul Secret al Statelor Unite (USSS) a fost introdus în perioada Războiului Civil American. Cu toate acestea, organizația nu a avut inițial nicio legătură cu protejarea președintelui. În schimb, Abraham Lincoln a însărcinat Serviciul Secret să stopeze o problemă masivă de falsificare a monedei.

În anii 1860, o treime din moneda aflată în circulație în SUA era falsă. Serviciul Secret a fost integrat în Departamentul Trezoreriei și, fiind unul dintre singurele grupuri cu jurisdicție federală asupra infracțiunilor, a devenit principala organizație de investigare a unei game largi de infracțiuni, de la crime la jafuri.

Totul s-a schimbat pentru Secret Service atunci când președintele William McKinley a fost asasinat în 1901. Asasinatul a scos la iveală o deficiență în protocolul de securitate națională, deoarece bunul numărul unu al Statelor Unite – președintele – fusese lăsat neprotejat.

Congresul a cerut în mod informal Serviciului Secret să asigure protecția prezidențială. În anul următor, organizația a primit responsabilitatea totală pentru siguranța președintelui. În 1902, agentul William Craig a devenit primul membru care a murit în timpul serviciului, când a fost implicat într-un tragic accident rutier în timp ce se afla în trăsura prezidențială.

Întotdeauna în linia de foc

Ca parte a atribuțiilor de protecție, Secret Service a fost însărcinat și cu colectarea de informații interne și de contrainformații, până la înființarea Biroului Federal de Investigații (FBI) în 1908.

Organizația și-a dovedit eficiența de mai multe ori, salvându-i pe președinții americani de la tentative de asasinat. În 1950, Harry Truman locuia la Blair House din Washington, DC, în timp ce Casa Albă era în renovare. Într-o zi, Oscar Collazo și Griselio Torresola, doi naționaliști portoricani, s-au apropiat de proprietate, înarmați și cu un plan de a-l ucide pe președinte.

Într-un schimb de focuri violent, ofițerul de la Secret Service, soldatul Leslie Coffelt, a fost împușcat de trei ori în piept și în abdomen, dar a continuat să tragă în Collazo și Torresola, în ciuda rănilor sale fatale. El l-a ucis pe Torresola cu un singur glonț în cap și l-a rănit pe Collazo, care a petrecut 29 de ani în închisoare pentru tentativa de asasinat.

Coffelt a murit din cauza rănilor suferite și rămâne singurul agent al serviciilor secrete care a fost ucis protejând un președinte american împotriva unei tentative de asasinat.

Echipa de contra lunetiști a Secret Service (CS)

Există mai multe echipe în cadrul Diviziei de Operațiuni Speciale a Serviciului Secret care sunt specializate în acordarea unui sprijin de securitate unic. Printre acestea se numără, printre multe altele, Direcția de securitate a spațiului aerian (ASB), Echipa de contraatac (CAT), Unitatea canină de detectare a explozibililor și Echipa de contra lunetiști (CS).

Unitatea Counter Sniper Team (Echipa de contra lunetiști) a fost înființată în 1971 și are sarcina de a asigura „observarea cu rază lungă de acțiune și colectarea de informații în timp real în locurile exterioare vizitate de protejații Secret Service”. Lunetiștii sunt printre cei mai buni trăgători de elită din SUA și pot fi observați de obicei în echipe de doi – un observator și un lunetist – de-a lungul acoperișului Casei Albe.

Aceleași echipe îl urmăresc pe președinte oriunde se duce și sunt antrenate să lovească o țintă de la sute de metri distanță. A avea o țintă excelentă nu este singurul lucru care face un lunetist bun. Aceștia trebuie să fie capabili să calculeze efectele vântului, temperatura aerului, gravitația și alți factori de mediu care ar putea influența precizia lor.

Ce puști folosesc lunetiștii Secret Service?

Nu se știe exact ce puști sunt folosite de lunetiștii Secret Service, având în vedere diferitele divizii și preferințe, dar se știe că există mai multe arme de foc folosite de membrii organizației. Echipa Counter Assault Team, care lucrează adesea alături de lunetiști, folosește de obicei Remington Model 700 cu șasiu AXAICS. Caracteristici precum șina Picatinny și accesoriile de montare a accesoriilor KeyMod permit fiecărui lunetist să își personalizeze pușca în funcție de nevoile sale exacte.

Knights Armament Company lucrează, de asemenea, cu Secret Service pentru a produce puști de lunetist eficiente. SR-25 se bazează pe o modificare MK11 cu cameră pentru gloanțe NATO de 7,62 x 51 mm. SR-25/MK 11 este utilizată alături de instrumente importante, cum ar fi luneta Leupold Mark 4, care poate fi schimbată cu luneta avansată Trijicon 5,5×50 ACOG.

Compania a creat, de asemenea, cea mai recentă pușcă a Secret Service, SR-16 E3 MOD2. Utilizând cartușe NATO de 5,56 mm, această pușcă de asalt este echipată cu un declanșator cu două trepte, care îmbunătățește viteza și precizia, utilizează mecanisme ambidextre și a fost proiectată pentru a oferi o durată de viață mai lungă a bolțului și o performanță îmbunătățită.

Lunetiștii sunt învățați să vadă amenințările înainte ca acestea să se întâmple

Pentru lunetiștii Secret Service, munca lor este adesea pe viață și pe moarte, o singură împușcătură determinând soarta președintelui și, prin extensie, a țării. Capacitatea de a doborî o țintă dintr-o singură lovitură, înainte ca aceasta să reușească să țintească victima aleasă, este esențială. Acest lucru se realizează prin muncă în echipă și prin capacitatea de a funcționa împreună ca o singură unitate.

În ultimii ani, amenințările la adresa securității au evoluat de la tentativele tradiționale de asasinat la atentate sinucigașe și bombe în mașină. 

Registration

Aici iti poti reseta parola