Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Asasinarea președintelui american William McKinley în 1901. Motivele invocate de anarhistul polonez
Articole online

Asasinarea președintelui american William McKinley în 1901. Motivele invocate de anarhistul polonez

William-McKinley

La 6 septembrie 1901, președintele William McKinley dă mâna la Expoziția Panamericană din Buffalo, New York, când un anarhist de 28 de ani, pe nume Leon Czolgosz, se apropie de el și trage două focuri de armă în pieptul său. Președintele s-a ridicat ușor pe vârfuri înainte de a se prăbuși în față, spunând „ai grijă cum îi spui soției mele”.

Asasinarea președintelui american William McKinley în 1901. Motivele invocate de anarhistul polonez

Czolgosz s-a deplasat peste președinte cu intenția de a trage un al treilea foc de armă, dar a fost trântit la pământ de gărzile de corp ale lui McKinley. McKinley, încă conștient, le-a spus gărzilor să nu-l rănească pe agresorul său. Alți însoțitori ai președintelui l-au dus de urgență pe McKinley la spital, unde au descoperit două răni de glonț: un glonț îi perforase superficial sternul, iar celălalt îi intrase periculos în abdomen.

A fost operat de urgență și părea să se fi însănătoșit până la 12 septembrie. Cu toate acestea, mai târziu în aceeași zi, starea președintelui s-a înrăutățit rapid și, la 14 septembrie, McKinley a murit din cauza cangrenei care nu fusese detectată în rana internă. Vicepreședintele Theodore Roosevelt a depus imediat jurământul în calitate de președinte.

Czolgosz, un imigrant polonez, a crescut în Detroit și a lucrat ca muncitor copil într-o oțelărie. Ca tânăr adult, s-a orientat spre ideologia socialistă și anarhistă. El a susținut că l-a ucis pe McKinley pentru că acesta era șeful a ceea ce Czolgosz considera a fi un guvern corupt. Czolgosz a fost condamnat și executat pe scaunul electric la 29 octombrie 1901. Ultimele cuvinte ale ucigașului nepocăit au fost:

„L-am ucis pe președinte pentru că era dușmanul oamenilor buni – al oamenilor muncitori”.

Se presupune că electrocutarea sa a fost filmată de Thomas Edison.

La 16 septembrie, după ce a primit o înmormântare demnă de un președinte la Washington, D.C., sicriul lui McKinley a fost transportat cu trenul în orașul său natal, Canton, Ohio, pentru a fi înmormântat.

Registration

Aici iti poti reseta parola