Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Valea Korengal: De ce regiunea este supranumită „Valea morții”?
Articole online

Valea Korengal: De ce regiunea este supranumită „Valea morții”?

Valea Korengal

Valea Korengal: De ce regiunea este supranumită „Valea morții”?

În această zonă au avut loc unele dintre cele mai mortale confruntări care au avut loc în timpul Războiului împotriva terorismului, inclusiv Operațiunea Red Wings și Operațiunea Rock Avalanche. În decurs de puțin peste cinci ani, 54 de soldați americani și-au pierdut viața în „Valea Morții„, patru medalii de onoare fiind acordate pentru angajamentele care au avut loc acolo.

Lupte în Valea Morții

Potrivit unui articol din Vanity Fair scris de Sebastian Junger, care s-a înrolat în Regimentul 503 de infanterie (aeropurtat) în timpul luptelor din Valea Korengal, regiunea este considerată cea mai periculoasă parte din nord-estul Afganistanului.

Junger a scris în articolul său:

„Aproape o cincime din toate luptele din Afganistan au loc în această vale, iar aproape trei sferturi din toate bombele lansate de forțele NATO în Afganistan sunt aruncate în zona înconjurătoare […] Nu există literalmente niciun loc sigur în Valea Korengal. Bărbații au fost împușcați în timp ce dormeau în corturi”.

În momentul în care Războiul împotriva terorii a ajuns în Valea Korengal, tensiunile erau la cel mai înalt nivel de la atacurile din 11 septembrie. La 9 octombrie 2004, președintele Hamid Karzai a devenit primul lider ales în mod democratic al Afganistanului.

La doar 20 de zile mai târziu, liderul al-Qaeda, Osama bin Laden, a lansat un mesaj înregistrat video. În videoclip, bin Laden a ironizat viitoarea administrație a președintelui american George W. Bush și a revendicat responsabilitatea pentru atacurile de la 11 septembrie. El a încheiat videoclipul cu un mesaj sinistru, spunând:

„Vrem să redăm libertatea națiunii noastre, așa cum voi ne distrugeți națiunea”.

Provocări de mediu în Valea Korengal

Un amestec de versanți abrupți, păduri dese și spații deschise a făcut ca traversarea peisajului din Valea Korengal să fie un coșmar. Trupele americane au stabilit avanposturi de luptă de-a lungul porțiunilor deschise de teren, astfel încât să poată vedea inamicii care se apropiau, dar asta însemna, de asemenea, că soldații se confruntau cu un traseu descurajant de întoarcere.

Munții de deasupra acestor avanposturi permiteau insurgenților talibani să atace de sus cu explozibili și rachete. La un moment dat, cantitatea de bombe lansate în Valea Korengal a depășit-o pe cea folosită în tot Afganistanul, iar soldații americani s-au angajat zilnic în schimburi de focuri, doar pentru a câștiga câțiva metri de teren.

Infamul avanpost de luptă Restrepo a fost construit în condiții similare. Soldații americani urcau noaptea pe munte și săpau șanțuri cu mâna înainte de ivirea zorilor, deoarece versanții erau prea abrupți pentru a transporta utilaje grele. Până la răsăritul soarelui, rămâneau cu tranșee mici și sărăcăcioase în care să se așeze înainte ca talibanii să deschidă focul. Același ciclu a continuat în fiecare noapte timp de săptămâni și luni întregi.

Restrepo a fost în cele din urmă finalizată, dar a fost abandonată în 2010. Potrivit The New York Times, „Închiderea avanpostului Korengal din provincia Kunar, un simbol puternic al unora dintre cele mai feroce lupte din războiul afgan și un potențial vestitor al retragerii Americii, este o recunoaștere tacită a faptului că amplasarea bazei acolo a fost o greșeală costisitoare”.

Deconectare culturală

Spre deosebire de alte locații din Afganistan, soldații americani au avut dificultăți în a construi relații de încredere cu localnicii care trăiesc în cele câteva zeci de sate din Valea Korengal. Atunci când au construit avanpostul de luptă Restrepo, trupele le-au spus bătrânilor din sat că doresc să construiască un drum pentru a îmbunătăți securitatea.

Comandantul companiei a încercat să le explice sătenilor beneficiile drumului, dar afganii au fost suspicioși cu privire la motivele americanilor, crezând că aceștia își exagerează promisiunile.

Tensiunile culturale au atins punctul culminant atunci când o vacă s-a rătăcit dintr-un sat și a rămas prinsă în sârma ghimpată. Soldații americani au ucis animalul rănit, dar localnicii au susținut că uciderea vacii era ilegală și au cerut compensații financiare, pe care armata nu a fost dispusă să le ofere. Întregul incident ar fi putut fi evitat dacă forțele americane ar fi înțeles mai bine culturile și tradițiile regionale, care diferă de cele din centrele urbane din Afganistan.

În cele din urmă, localnicii i-au văzut pe americani ca pe niște invadatori, ceea ce a sporit tensiunile și a încetinit progresele înregistrate împotriva talibanilor. Orice întâlniri care au avut loc între bătrânii locali și trupele americane au fost adesea ostile și conflictuale.

Amenințarea de la granița pakistaneză

Valea Korengal este situată de-a lungul graniței dintre Pakistan și Afganistan. Acoperită de păduri dese și de lanțuri muntoase abrupte, această zonă a avut o istorie de contrabandă în timpul ocupației sovietice a Afganistanului. Este, de asemenea, un loc popular de recrutare și antrenament pentru teroriști.

Pădurea densă și impenetrabilă care învăluie granița dintre Pakistan și Afganistan a devenit un loc ideal pentru ca luptătorii talibani să se ascundă pentru a păstra secretul, mai ales că guvernul afgan a renunțat să mai monitorizeze zona din cauza condițiilor sale dificile.

După ani de lupte nereușite și pierderi fără precedent, armata americană a închis avanpostul Korengal la 14 aprilie 2010, la cererea generalului Stanley McChrystal, care a fost comandantul Comandamentului Operațiunilor Speciale Comune (JSOC) în perioada 2003-2008.

Odată ce forțele americane au plecat, talibanii au preluat controlul regiunii aproape imediat, înregistrările video arătând luptători adunați printre rămășițele avanpostului abandonat.

La începutul anului 2019, Valea Korengal a fost capturată de militanți ai Statului Islamic, după mai multe confruntări cu grupările talibane din zonă. Luptele continuă să aibă loc în zonă, iar comandourile afgane antrenate de CIA se confruntă cu militanții care au rămas acolo.

Registration

Aici iti poti reseta parola