Arheologii au descoperit un tezaur roman important în Suffolk
La acea vreme, Marea Britanie era provincia romană Britannia, în urma cuceririi de către Claudius în anul 43 d.Hr. Administrarea provinciei, deși, în mod nominal, era supusă guvernatorului întregii Britanii, era în mare parte încredințată autorităților locale. Zona Suffolkului de astăzi a fost probabil guvernată de orașul roman Venta Icenorum, situat la Caistor St Edmund.
Săpăturile au scos la iveală o descoperire rară de farfurii, platouri, boluri și o ceașcă stivuite frumos. Descoperirile datează de acum aproximativ 2.000 de ani, din perioada romană, și au fost găsite depozitate într-o groapă, fie ca ofrandă, fie pentru a fi păstrate în siguranță.
Tezaurul a fost găsit pentru prima dată de Martin White în timpul unui proces de detectare a metalelor, care a fost raportat autorităților locale pentru ca descoperirile să poată fi înregistrate și îndepărtate in sit de către arheologi.
Faye Minter, managerul de arhive și proiecte arheologice al Consiliului Județean Suffolk, a declarat: „Aceasta este o descoperire semnificativă. Farfuriile și platourile mai mari au fost folosite pentru a permite ca mâncarea să fie servită în comun, iar bolurile octogonale pot avea o referință creștină. Tezaure similare se găsesc în sudul Marii Britanii, inclusiv în marile așezări romane din apropiere, la Icklingham și Hockwold”.
Tezaurul nu se califică drept Tezaur în conformitate cu Legea privind Tezaurul din 1996, însă a fost donat statului și muzeului anglo-saxon West Stow de către Henry Oliver Charles FitzRoy, al 12-lea Duce de Grafton, de la Euston Estate.
Acesta va fi expus în muzeu până în ianuarie 2024, ca parte a unei expoziții care se adaugă la povestea Sufletului de Vest în perioada romană.