Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O nouă frescă descoperită la Pompei! Cum a fost influențată cultura romană de tradiția elenistică
Articole online

O nouă frescă descoperită la Pompei! Cum a fost influențată cultura romană de tradiția elenistică

frescă

Săpăturile efectuate în Regio IX din Pompei au dus la descoperirea unei fresce vechi de 2.000 de ani, reprezentând o scenă de natură moartă.

O nouă frescă descoperită la Pompei! Cum a fost influențată cultura romană de tradiția elenistică

Pompei a fost un oraș roman, situat în comuna modernă Pompeii, în apropiere de Napoli, în regiunea Campania din Italia. Pompei, împreună cu orașul roman Herculaneum, au fost îngropate sub 4 până la 6 metri de cenușă vulcanică și piatră în timpul erupției Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr.

Erupția Vezuviului a aruncat un nor mortal de praf și gaze supraîncălzite la o înălțime de 33 km, expulzând rocă topită, piatră ponce pulverizată și cenușă fierbinte cu 1,5 milioane de tone pe secundă. Erupția a eliberat aproximativ de 100.000 de ori mai multă energie termică decât cea produsă de bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki.

Fresca a fost descoperită în atriumul unei case din insula 10 din Regio IX, care ocupă partea centrală a Pompeiului delimitată la nord de Via di Nola, la vest de Via Stabiana și la sud de Via dell’Abbondanza.

Pictura prezintă o scenă de natură moartă care arată o cupă de vin așezată pe o tavă de argint, diverse fructe și condimente și o focaccia plată (panis focacius) – care ar putea fi un strămoș îndepărtat al pizza moderne.

Potrivit cercetătorilor, scena este o reprezentare a xenia, tradiția greacă a ospitalității. Fresce similare au fost descoperite anterior în alte locații din jurul Muntelui Vezuviu.

Atriumul a fost găsit într-o zonă excavată anterior în secolul al XIX-lea, dezvăluind un acoperiș prăbușit în interiorul unui strat de piatră albă și straturi vulcanice. Lângă un cuptor adiacent, au fost descoperite și scheletele a trei victime ale erupției.

Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic din Pompei, a declarat

„Fresca are unele teme din tradiția elenistică, elaborate ulterior de autori din epoca romană-imperială, precum Virgil, Marțial și Philostratus. Mă gândesc la contrastul dintre o masă frugală și simplă, care trimite la o sferă între bucolic și sacru, pe de o parte, și luxul tăvilor de argint și rafinamentul reprezentărilor artistice și literare, pe de altă parte.”

Registration

Aici iti poti reseta parola