Arheologii au descoperit picturi rupestre vechi de 7.000 de ani cu ajutorul dronelor
Echipa a efectuat o cercetare cu drona în ravena Castellet-Barranc del Salt și în Port de Penáguila, descoperind picturi rupestre neolitice de acum 7.000 de ani.
Sondajul face parte dintr-un proiect de pionierat, care le permite cercetătorilor să studieze adăposturi montane inaccesibile prin fotografierea și înregistrarea video a pereților din 18 cavități de mică adâncime cu ajutorul unor mici vehicule aeriene fără pilot (UAV).
Două dintre adăposturi conțineau picturi murale, cel mai notabil fiind cel din râpa del Salt, care conține figuri pictate de arcași antropomorfi, pe lângă reprezentări de cerbi și capre, dintre care unele apar rănite cu săgeți, ceea ce dovedește clar obiceiul vânătorii din perioada respectivă.
Echipa a găsit, de asemenea, reprezentări într-un stil schematic, care sunt mai dificil de interpretat, însă un studiu mai aprofundat al acestei forme de artă va contribui la înțelegerea modului în care arta rupestră a evoluat în regiune în perioada neolitică.
„Rezultatul utilizării dronelor a dus la descoperirea unui nou sit cu picturi rupestre preistorice de stiluri diferite, care credem că va fi extrem de relevant pentru investigație”, a explicat unul dintre arheologi, Molina Hernández. „În lunile următoare vom dezvolta un proiect de prospectare arheologică sistematică și de documentare a picturilor.”
Potrivit cercetătorilor, descoperirea a dus la unul dintre cele mai importante situri de artă rupestră neolitică documentate în Comunitatea Valenciană în ultimele decenii și poate fi „începutul multor altor descoperiri care vor avea loc în anii următori în adăposturi care au trecut neobservate deoarece erau situate în zone cu acces foarte dificil”, a adăugat Hernández.
Direcția Generală de Cultură și Patrimoniu a Generalitat Valenciana a fost informată oficial despre descoperire, iar autenticitatea și semnificația descoperirii au fost verificate prin explorarea cavității, care a fost posibilă datorită colaborării alpiniștilor Alex Mora i Monllor și Natxo Gómez Ors.