Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un centru ritualic antic a fost descoperit în Polonia
Articole online

Un centru ritualic antic a fost descoperit în Polonia

sit

Arheologii au descoperit un centru ritualic antic în apropierea satului Kaczków din zona central-estică a Poloniei.

Un centru ritualic antic a fost descoperit în Polonia

Situl a fost identificat în timp ce se efectua o cercetare cu drona a mai multor câmpuri adiacente la Kaczków. Din cauza secetei recente din regiune, variațiile umidității reținute în sol au scos la iveală urme de culturi care au oferit un contur al monumentului de sus. Tehnologia avansată permite astfel descoperirea unor importante dovezi cu privire la viața de acum mii de ani.

Situl este format din două inele parțiale de palisade în interiorul monumentului, înconjurate de trei zone semicirculare, cunoscute și sub numele de sisteme de șanțuri circulare neolitice (NCDS).

Tipuri similare de incinte rotunde sunt întâlnite în situri din Europa Centrală în perioada neolitică

Acestea sunt atribuite mai multor culturi arheologice de la începutul până la mijlocul mileniului al V-lea î.Hr., culturi care s-au dezvoltat din cultura ceramicii liniare.

Deși funcția siturilor cu rondele este speculată, una dintre cele mai proeminente teorii sugerează că acestea au avut un scop cultic, ca un fel de calendar sau observator, multe situri având deschideri aliniate cu solstițiile.

În ciuda faptului că, aparent, împărtășesc unele caracteristici comune cu monumentele henge din insulele britanice, sistemele de șanțuri circulare neolitice din Europa Centrală nu au nicio legătură directă și au fost construite cu aproximativ 1800 de ani mai devreme.

Zona din jurul orașului Kaczków a fost studiată de arheologi încă din 2021. Săpăturile și cercetările anterioare au scos la iveală case lungi, cu un plan trapezoidal alungit, fiind documentate până în prezent în jur de 160 de structuri în apropiere.

Potrivit arheologului principal, Jerzy Czerniec, structurile par să fi fost construite în jurul unui punct central, fiind vorba de locul unde se aflau rondelurile care serveau drept centru ritual. Czerniec sugerează, de asemenea, că monumentul a fost folosit ca un observator astronomic asociat cu solstițiul de vară.

Registration

Aici iti poti reseta parola