Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Arestarea lui Evan Gershkovici de către Rusia în cazul de spionaj și situația similară din urmă cu 37 de ani, în timpul Războiului Rece
Articole online

Arestarea lui Evan Gershkovici de către Rusia în cazul de spionaj și situația similară din urmă cu 37 de ani, în timpul Războiului Rece

Evan Gershkovich

Arestarea lui Evan Gershkovici de către Rusia în cazul de spionaj și situația similară din urmă cu 37 de ani, în timpul Războiului Rece

Gershkovici, un jurnalist născut la New York și stabilit la Moscova, a fost reținut la Ekaterinburg, un oraș din Munții Ural. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) l-a acuzat că „a încercat să obțină informații secrete”, potrivit unei declarații publicate de agenția de presă sponsorizată de stat RIA Novosti, afirmând că Gershkovici a acționat „la instrucțiunile Statelor Unite”.

Deși SUA nu l-a desemnat oficial pe Gershkovici ca fiind deținut ilegal, administrația Biden a emis o declarație prin care condamnă arestarea reporterului de către Rusia, iar The Guardian a relatat că secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a calificat acuzațiile de spionaj drept „ridicole” și „inacceptabile”.

The Wall Street Journal nu a mai luat legătura cu Gershkovich de la arestarea sa, dar publicația neagă cu vehemență că acesta ar fi făcut altceva decât să relateze în timp ce se afla în Rusia. Sâmbătă, NBC a relatat că Gershkovici a investigat compania militară privată numită Wagner Group și o fabrică de tancuri din Ekaterinburg.

„The Wall Street Journal cere eliberarea imediată a colegului nostru, Evan Gershkovich, un jurnalist distins care a fost arestat în timp ce făcea reportaje în Rusia”, a declarat sâmbătă agenția de știri într-o declarație, trimisă prin e-mail către Insider. „Știm ce se întâmplă în lume datorită reportajelor neînfricate ale unor jurnaliști precum Evan. Cazul lui Evan este un afront vicios la adresa unei prese libere și ar trebui să stârnească indignarea tuturor oamenilor liberi și a guvernelor din întreaga lume. Niciun reporter nu ar trebui să fie reținut vreodată pentru că își face pur și simplu meseria.”

Ultima dată când un jurnalist american a fost arestat pentru acuzații de spionaj în Rusia a fost în 1986, când Nicholas D. Daniloff, un reporter al ziarului și revistei US News and World Report, a fost acuzat de agenția KGB a Uniunii Sovietice de spionaj, cu cinci ani înainte de sfârșitul Războiului Rece.

Daniloff a petrecut săptămâni întregi într-o închisoare rusă, în timp ce administrația Reagan a negociat eliberarea sa, potrivit CNN.

„În cazul meu, FBI-ul a arestat un sovietic în New York pentru spionaj, iar rușii m-au arestat apoi pe mine”, a declarat Daniloff pentru CNN, adăugând că negocierea care a asigurat în cele din urmă eliberarea sa a inclus și o „soluție pentru tipul care a fost arestat în New York”.

Casa Albă nu a precizat dacă au început negocierile pentru a asigura eliberarea lui Gershkovici

O declarație de joi a administrației Biden a indicat că oficialii sunt „în contact direct cu guvernul rus în această chestiune, inclusiv că lucrează activ pentru a asigura accesul consular al domnului Gershkovici”.

„Luarea în vizor a cetățenilor americani de către guvernul rus este inacceptabilă. Condamnăm detenția domnului Gershkovici în termenii cei mai fermi”, a declarat Jean-Pierre în comunicat. „Condamnăm, de asemenea, faptul că guvernul rus continuă să vizeze și să reprime jurnaliștii și libertatea presei.”

Administrația Biden a negociat recent eliberarea vedetei WNBA Brittney Griner, condamnată la nouă ani într-o colonie penală pentru posesie de ulei de hașiș, în schimbul unui cunoscut traficant de arme rus, Viktor Bout. Alți americani, printre care fostul pușcaș marin Paul Whelan, încarcerat din 2018, rămân în custodia Rusiei.

Emma Tucker, redactor-șef al The Wall Street Journal, a declarat vineri pentru Anderson Cooper de la CNN că oficiali ai Departamentului de Stat al SUA colaborează cu publicația pentru a găsi o modalitate de a obține eliberarea lui Gershkovici din custodia rusă.

„Suntem foarte optimiști că guvernul SUA îl va desemna – se mișcă rapid spre a-l desemna ca fiind deținut ilegal”, a declarat Tucker pentru Cooper. „Când se va întâmpla asta, va fi o recunoaștere oficială a faptului că acuzațiile împotriva lui sunt false. Și apoi, după aceea, lucrurile, sperăm noi, ar putea să se miște ceva mai repede.”

Registration

Aici iti poti reseta parola