Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Autorul biografiei Lordului Mountbatten, spionat de autorități în încercarea de a declasifica documente 
Articole online

Autorul biografiei Lordului Mountbatten, spionat de autorități în încercarea de a declasifica documente 

biograf

Autorul biografiei Lordului Mountbatten, spionat de autorități în încercarea de a declasifica documente 

Un biograf care încearcă să obțină publicarea jurnalelor personale ale lui Lord Mountbatten, care au fost salvate pentru națiune cu ajutorul a 2 milioane de lire sterline din bani publici, spune că a fost spionat de statul britanic în timpul bătăliei sale juridice de ani de zile cu oficialitățile, care au costat 450.000 de lire sterline în cheltuieli de judecată.

Andrew Lownie a obținut acum acces la o serie de documente referitoare la el, care erau deținute de guvern. Printre acestea, a spus el, se află documente care indică faptul că oficialii i-au monitorizat conturile de socializare și aparițiile publice:

„S-a ajuns la concluzia că aceste informații ar putea fi utile pentru a mă defăima”, a declarat Lownie. „Crima mea? Sunt un istoric care ripostează împotriva cenzurii istoriei noastre de către guvern și evidențiază nerespectarea de către acesta a actelor de evidență publică și a Legii privind libertatea de informare.”

Lownie a obținut aceste documente prin depunerea unei cereri de acces, care le dă oamenilor puterea de a obliga o organizație să dezvăluie ce informații personale deține despre ei. În cazul lui Lownie, acest lucru a însemnat o mulțime de corespondență care a dezvăluit încercările guvernului de a-l supraveghea.

„Monitorizarea de către Cabinet Office și Foreign Office include conturile mele de pe rețelele de socializare, un fluturaș pentru o conferință pe care am ținut-o la un club privat, detalii despre o prelegere la un weekend al absolvenților de la Cambridge și o conferință la bibliotecă cu un titlu intern al Cabinet Office”.

„În cele din urmă, Cabinet Office a recunoscut că deține atât de mult material despre mine colectat în ultimii cinci ani – a estimat că ar fi fost nevoie de peste 650 de ore pentru a colecta informațiile – încât cererile mele trebuiau să fie împărțite în perioade de șase luni.

„Ceea ce a făcut public a arătat că activitățile mele au fost aduse în atenția lui Alex Chisholm, secretarul permanent al Biroului Cabinetului … că au fost monitorizate discursurile mele, articolele din ziare și activitățile de crowdfunding; și că au fost colectate, de asemenea, informații despre alte părți ale vieții mele.

„Aceasta includea cazuri de tribunal și de defăimare pe care le apărasem cu succes și care nu aveau nicio legătură cu cererile mele privind libertatea de informare sau cu activitățile mele ca istoric.”

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că „nu există niciun temei pentru aceste afirmații”

Lownie, care a scris o biografie a soților Mountbatten în 2019, a fost plasat sub lumina reflectoarelor oficiale din cauza eforturilor sale de a forța publicarea documentelor conținute în vasta arhivă Broadlands – 4.500 de cutii de documente oficiale care conțin scrisorile reginei Victoria către Lordul Palmerston, jurnalele celui de-al șaptelea conte de Shaftesbury și documentele soților Mountbatten. El a declarat că taxele legale în acest caz au ajuns la 450.000 de lire sterline.

Arhiva a fost cumpărată de Universitatea din Southampton, cu ajutorul unei subvenții din partea Fondului Memorial al Patrimoniului Național, în 2010, iar intenția era ca informațiile să fie puse la dispoziția publicului. În schimb, universitatea a blocat publicarea jurnalelor și a corespondenței de la Mountbatten, care acoperă evenimente istorice de la abdicarea lui Edward al VIII-lea până la independența Indiei, după ce a cerut sfatul Cabinetului de Miniștri.

Mountbatten, care a fost ucis într-un atentat cu bombă al IRA în 1979, a fost unchiul Prințului Filip.

Chiar și după ce Lownie a obținut publicarea majorității materialelor, unele au rămas ascunse. Cu toate acestea, el a declarat că nu se lasă descurajat:

„M-a făcut și mai hotărât să continui să cercetez și să scriu cărți controversate, chiar dacă asta nu-mi va câștiga prieteni în poziții înalte”, a declarat acesta.

Registration

Aici iti poti reseta parola