Apariția pe câmpul de luptă a drapelului cu stele și dungi în timpul Războiului Revoluționar din Statele Unite ale Americii
Generalul patriot William Maxwell a ordonat ridicarea drapelului cu stele și dungi în timp ce un detașament al infanteriei și cavaleriei sale se întâlnea cu o gardă avansată de trupe britanice și hessiene. Rebelii au fost înfrânți și forțați să se retragă către forța principală a generalului George Washington lângă Brandywine Creek, în Pennsylvania.
Cu trei luni înainte, la 14 iunie, Congresul Continental a adoptat o rezoluție care prevedea ca „steagul Statelor Unite să fie format din treisprezece dungi alternante roșii și albe” și ca „Uniunea să fie formată din treisprezece stele, albe pe un câmp albastru, reprezentând o nouă constelație”.
Drapelul național, care a devenit cunoscut sub numele de „Stars and Stripes”, s-a bazat pe drapelul „Marii Uniri”, un steag purtat de Armata Continentală în 1776, care era, de asemenea, format din 13 dungi roșii și albe. Potrivit legendei, croitoreasa din Philadelphia Betsy Ross a proiectat noul canton pentru „Stars and Stripes”, care consta într-un cerc de 13 stele și un fundal albastru, la cererea generalului George Washington. Istoricii nu au reușit să dovedească sau să infirme în mod concludent această legendă.
Odată cu intrarea unor noi state în Statele Unite după independență, au fost adăugate noi dungi și stele pentru a reprezenta noile adăugiri în Uniune. Cu toate acestea, în 1818, Congresul a promulgat o lege care stipula ca cele 13 dungi originale să fie restabilite și să fie adăugate doar stele pentru a reprezenta noile state.
La 14 iunie 1877, a avut loc prima celebrare a Zilei Drapelului, cu ocazia celei de-a 100-a aniversări de la adoptarea Stelelor și Dungilor. Conform instrucțiunilor Congresului, drapelul Statelor Unite a fost arborat pe toate clădirile publice din întreaga țară.
În anii care au urmat după prima Zi a Drapelului, mai multe state au continuat să respecte această aniversare, iar în 1949 Congresul a desemnat în mod oficial ziua de 14 iunie drept Ziua Drapelului, o zi națională de celebrare.