Apariția industriei petroliere americane la 10 ianuarie 1901
Gheizerul a fost descoperit la o adâncime de peste 300 de metri, a curs la un debit inițial de aproximativ 100.000 de barili pe zi și a avut nevoie de nouă zile pentru a fi acoperit. În urma descoperirii, petrolul, care până la acel moment fusese folosit în SUA în principal ca un combustibil pentru lămpi, avea să devină principala sursă de combustibil pentru noile invenții, precum automobilele și avioanele; formele de transport pe bază de cărbune, inclusiv navele și trenurile, aveau să se convertească, de asemenea, la combustibilul lichid.
Petrolul brut, care a devenit prima industrie de mii de miliarde de dolari din lume, este un amestec natural de sute de compuși diferiți de hidrocarburi prinși în roci subterane. Hidrocarburile s-au format cu milioane de ani în urmă, când mici plante și animale acvatice au murit și s-au depus pe fundul unor căi navigabile străvechi, creând un strat gros de materie organică. Mai târziu, sedimentele au acoperit acest material, exercitând căldură și presiune asupra lui și transformându-l în petrolul care iese astăzi din pământ.
La începutul anilor 1890, omul de afaceri texan și geologul amator Patillo Higgins a fost convins că sub o formațiune de domuri de sare la sud de Beaumont se afla o mare baltă de petrol. Împreună cu mai mulți parteneri, el a înființat Gladys City Oil, Gas and Manufacturing Company și a făcut mai multe încercări nereușite de foraj înainte ca Higgins să părăsească compania. În 1899, Higgins a închiriat o suprafață de teren la Spindletop inginerului minier Anthony Lucas. Gura Lucas a explodat la 10 ianuarie 1901 și a inaugurat era combustibililor lichizi. Din nefericire pentru Higgins, acesta își pierduse până atunci participația de proprietate.
Beaumont a devenit un oraș al exploziei „aurului negru”, populația sa triplându-se în trei luni. Orașul s-a umplut de lucrători în domeniul petrolului, investitori și comercianți. În decurs de un an, existau peste 285 de sonde active și aproximativ 500 de companii petroliere și de terenuri care operau în zonă, inclusiv unele care sunt astăzi jucători importanți: Humble (acum Exxon), Texas Company (Texaco) și Magnolia Petroleum Company (Mobil).
Zona a cunoscut un al doilea boom începând cu mijlocul anilor 1920, când s-a descoperit mai mult petrol la adâncimi mai mari. Astăzi, doar câteva sonde de petrol mai funcționează în zonă.