Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Amuletă veche de 1.600 de ani care îl înfățișează pe regele Solomon spintecând diavolul, descoperită în Turcia
Articole online

Amuletă veche de 1.600 de ani care îl înfățișează pe regele Solomon spintecând diavolul, descoperită în Turcia

amuletă, regele Solomon

Această amuletă care îl înfățișează pe „Regele Solomon” a aparținut probabil unui soldat de cavalerie staționat în vechiul oraș bizantin Hadrianopolis.

Descoperire impresionantă în Turcia

Arheologii din Turcia au descoperit un pandantiv creștin rar, din secolul al V-lea, care îl înfățișează pe regele Solomon călare spintecând diavolul. Este singurul pandantiv de acest fel descoperit până în prezent în Anatolia, o regiune care acoperă o mare parte din Turcia de astăzi.

Ambele fețe ale pandantivului din bronz prezintă inscripții în greaca veche. Textul de pe partea regelui Solomon se traduce prin „Domnul nostru a învins răul”, în timp ce pe cealaltă parte sunt menționați patru îngeri: Azrael, Gabriel, Mihail și Israfil.

„Este un simbol al religiei și al puterii”, a declarat pentru Live Science Ersin Çelikbaș, un arheolog de la Universitatea Karabük din Turcia care a supravegheat săpăturile.

pandantiv, regele Solomon

Arheologii au descoperit un pandantiv vechi de 1.600 de ani în Turcia. Sursa Foto: Twitter/X

Pandantivul a fost folosit ca amuletă, un talisman care se credea că protejează împotriva răului sau a pericolului

Potrivit Bibliei ebraice, regele Solomon a fost un conducător al Israelului antic în secolul al X-lea î.Hr., dar există puține dovezi arheologice care să confirme relatarea biblică.

Deși Çelikbaș este sigur că artefactul este un pandantiv creștin, „Solomon este o figură importantă în toate cele trei religii sfinte”, a spus el în declarație:

„În timp ce el este menționat ca un conducător în Tora și în Biblie, el este, de asemenea, recunoscut ca un profet în islam. Reprezentarea lui Solomon pe acest [pandantiv] ne-a surprins și a dezvăluit importanța artefactului pentru arheologia anatoliană.”

pandantiv, regele Solomon

Arheologii au descoperit un pandantiv vechi de 1.600 de ani în Turcia. Sursa Foto: Twitter/X

Arheologii au descoperit pandantivul în timpul săpăturilor de la Hadrianopolis

Această așezare antică din Paphlagonia, o regiune din partea central-nordică a Turciei, pe coasta Mării Negre, a devenit oraș sub romani. A fost numit Hadrianopolis pentru împăratul roman Hadrian, care a domnit între 117 și 138 d.Hr. și a fost reconstruit în perioada bizantină timpurie. Astăzi se află în apropierea orașului Karabük.

Situl orașului antic este renumit pentru mozaicurile sale cu animale, iar săpăturile au dezvăluit băi, biserici, fortificații, înmormântări, un teatru, vile și alte structuri, se arată în comunicat. Pandantivul a fost descoperit într-o clădire care ar putea fi legată de activitatea militară, deși funcția sa este încă necunoscută.

„În săpăturile noastre anterioare, am determinat existența unei unități de cavalerie aici”, a spus el în declarație. „Profetul Solomon este cunoscut și ca un comandant de armate. Înțelegem că el a fost considerat și o figură protectoare pentru cavaleria romană și bizantină din Hadrianopolis”.

Çelikbaș a emis ipoteza că această amuletă a aparținut unui soldat de cavalerie

Pe baza stratului arheologic în care au găsit pandantivul, arheologii au datat artefactul în secolul al V-lea, când Hadrianopolis făcea parte din Imperiul Bizantin, a adăugat el. Împăratul Constantin, care a domnit la câteva secole după Hadrian, a împărțit ulterior Imperiul Roman în două, ducând la crearea Imperiului Bizantin în anul 330 d.Hr.

Deși pandantivul este primul de acest fel descoperit în Anatolia, Çelikbaș are cunoștință de unul găsit anterior în Ierusalim. „Prezența unor artefacte similare în aceste două zone îndepărtate indică faptul că Hadrianopolis a fost un centru religios important în antichitate”, a spus el în declarație.

Pandantivul se află acum în laboratorul său, iar în cele din urmă îl va preda unui muzeu pentru a-l expune.

Registration

Aici iti poti reseta parola