Aderarea Suediei și Finlandei la NATO ar aduce un important avantaj în ceea ce privește puterea de foc a alianței
Orientarea către alianță a Suediei și Finlandei poate fi văzută ca o mustrare majoră a președintelui rus Vladimir Putin, care a trimis trupe în Ucraina în februarie. Principalul motiv este legat din cauza îngrijorărilor cu privire la extinderea alianței NATO.
Această aderare ar ajuta NATO din punct de vedere militar – în aer, pe uscat, pe mare și în domeniul informațiilor – potrivit lui Jim Townsend, un fost oficial al Pentagonului și al NATO.
De exemplu, Finlanda are una dintre cele mai puternice forțe aeriene din Europa, a declarat Townsend pentru Insider.
„Au zburat pe F/A-18 cu cele mai noi muniții americane agățate pe ele și vor cumpăra F-35”, a spus el, referindu-se la avionul de luptă invizibil de generația a cincea, fabricat în SUA, pe care țara intenționează să îl achiziționeze în cadrul unei tranzacții de mai multe miliarde de euro.
Și Suedia are în arsenalul său de avioane de luptă: avioanele de vânătoare Gripen, un avion despre care țara a afirmat anterior că ar excela la doborârea avioanelor Sukhoi. Avioanele Sukhoi pilotate de ruși sunt renumite pentru capacitatea lor de manevră în luptele aer-aer:
„Gripen, în special modelul E, este conceput pentru a distruge Sukhoi. Acolo avem o centură neagră”, a declarat generalul-maior Mats Helgesson, pe atunci comandant al forțelor aeriene suedeze, pentru Yle la o prezentare din 2019. În special, se spune că aceste avioane strălucesc în războiul electronic.
La sol, Finlanda are una dintre cele mai puternice forțe de artilerie din Europa, cu aproximativ 1500 de sisteme de artilerie diferite. De asemenea, menține forțe de recruți și de rezervă relativ mari și eficiente. Într-un sondaj din decembrie 2021, 90% dintre participanții de sex masculin finlandezi și 84% dintre femei au declarat că ar fi gata să își apere țara cât mai bine, unele dintre cele mai mari cifre din Europa.
Și, „când vine vorba de lupta în Arctica și de lupta în zăpadă, nimeni nu-i întrece pe finlandezi”, a declarat Townsend, comentând natura capabilă a forțelor terestre moderne ale Finlandei, precum și abilitățile istorice de luptă ale țării în lupta de iarnă.
Avantaj la granița NATO
El a adăugat că atât Suedia, cât și Finlanda au marine „foarte profesioniste și moderne”, explicând că „au în dotare, în ceea ce privește senzorii și trăgătorii, o combinație destul de interoperabilă și capabilă de putere de foc”. Submarinele suedeze, de exemplu, și-au demonstrat eficiența în jocurile de război naval.
În cadrul unui exercițiu din 2005, HSMS Gotland al Suediei, un mic submarin cu propulsie diesel, cu un motor Stirling silențios, a reușit să se apropie și să doboare USS Ronald Reagan, un portavion al US Navy în valoare de 6,2 miliarde de dolari, fără a fi detectat. În următorii câțiva ani, în timpul jocurilor de război, Gotland a avut succes în mod continuu, fiind capabil să depășească pe furiș distrugătoare și submarine nucleare de atac.
Finlanda, care are graniță comună cu Rusia, ar aduce, de asemenea, NATO informații suplimentare care s-ar putea dovedi critice într-un scenariu de conflict.
„NATO nu are propria capacitate activă de informații – depinde de aliații care îi aduc informații, așa că Finlanda ar juca un rol important în acest sens”, a declarat Townsend. „Ei îi urmăresc cu atenție pe ruși”, a spus el, adăugând că „sunt mai familiarizați cu Rusia decât mulți aliați”.
Pe fondul luptelor din Ucraina, care au declanșat un interes sporit față de NATO, liderii atât din Suedia, cât și din Finlanda și-au exprimat în luna mai dorința de a solicita aderarea la NATO. În aceeași lună, cele două țări au depus cerere de aderare la alianță.
Miercuri seară, Senatul SUA a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea ratificării aderării lor la NATO, apropiind țările de acest obiectiv.