Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin acceptă ideea ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, însă cu o condiție: „Aceste țări să nu găzduiască contingentele militare și infrastructura alianței!”
Articole online

Putin acceptă ideea ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, însă cu o condiție: „Aceste țări să nu găzduiască contingentele militare și infrastructura alianței!”

Putin acceptă ideea ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, însă cu o condiție: „Aceste țări să nu găzduiască contingentele militare și infrastructura alianței!”

Potrivit Reuters, Putin a făcut aceste declarații pentru presa de stat rusă în timp ce comenta invitația oficială a NATO adresată celor două țări de a se alătura alianței.

„Cu Suedia și Finlanda, nu avem problemele pe care le avem cu Ucraina. Ei vor să se alăture NATO, dați-i drumul”, a declarat Putin presei de stat din Rusia.

Reuters a relatat că Putin a continuat apoi spunând că relația Rusiei cu cele două țări va fi supusă unor noi „tensiuni” dacă acestea se vor alătura alianței.

„Dar ei trebuie să înțeleagă că înainte nu a existat nicio amenințare, în timp ce acum, dacă acolo sunt desfășurate contingente militare și infrastructură, va trebui să răspundem la fel și să creăm aceleași amenințări pentru teritoriile din care sunt create amenințări la adresa noastră”, a adăugat el.

Ultimele comentarii ale lui Putin vin după avertismentele repetate ale rușilor către Finlanda și Suedia cu privire la aderarea la NATO. În aprilie, Rusia a amenințat că o astfel de mișcare o va forța să „restabilească echilibrul militar” în regiunile baltice.

„Totul era în regulă între noi, dar acum ar putea exista unele tensiuni, cu siguranță vor exista”, a spus Putin. „Este inevitabil dacă există o amenințare la adresa noastră”.

Cele două țări scandinave urmează acum să parcurgă procesul pentru a adera la alianță, asta după ce Turcia a renunțat la obiecțiile sale. De atunci, Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un acord pentru a permite desfășurarea procesului de aderare, ceea ce indică un sfârșit iminent al neutralității celor două țări în Europa.

Registration

Aici iti poti reseta parola