Elon Musk blochează Ucraina să folosească Starlink în Crimeea, de teamă că Putin ar putea folosi arme nucleare: raport
După invazia Rusiei în Ucraina în februarie, Elon Musk – și guvernul SUA – a furnizat Kievului mii de sisteme Starlink, permițând forțelor ucrainene să comunice în zone care anterior erau zone moarte. Cerințele reduse de energie ale receptoarelor de satelit ale serviciului au permis conectarea acestuia la drone de recunoaștere, a relatat Yahoo News, oferind informații valoroase în timp real despre mișcările rușilor și posibilitatea de a le ținti.
Dar, în ultima vreme, au existat probleme. Săptămâna trecută, Financial Times a relatat că serviciul a suferit întreruperi „catastrofale” pe linia frontului, ceea ce a dus la speculații că a fost oprit în zonele controlate de Rusia – poate pentru a împiedica Kremlinul să exploateze el însuși rețeaua.
Pe Twitter, Musk a declarat că nu poate comenta condițiile de pe câmpul de luptă, spunând că „este clasificat”. Dar vorbind cu analistul politic Ian Bremmer de la Eurasia Group la sfârșitul lunii septembrie, Musk a părut să confirme că serviciul de satelit a fost dezactivat în mod intenționat.
Nici SpaceX și nici Ministerul Apărării din Ucraina nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii
Musk, vorbind cu Bremmer, a declarat că Ministerul Apărării din Ucraina i-a cerut să activeze Starlink în Crimeea, care a fost invadată și anexată ilegal de Rusia în 2014. Potrivit lui Bremmer, Musk „a refuzat, având în vedere potențialul de escaladare”.
Potrivit lui Bremmer, Musk a afirmat că a vorbit recent cu președintele rus Vladimir Putin, afirmând că este „pregătit să negocieze” (Musk a propus luna aceasta un plan de pace pentru Ucraina considerat ca fiind aliniat cu interesele rusești). În acea conversație, Putin ar fi amenințat că va folosi arme nucleare dacă Ucraina va încerca să recucerească peninsula Crimeea, care servește drept bază pentru forțele navale rusești din Marea Neagră.
Pe Twitter, însă, Musk a negat categoric că ar fi avut vreo conversație recentă cu liderul rus, scriind că a „vorbit cu Putin o singură dată și asta a fost acum 18 luni”. Subiectul, a spus el, „a fost spațiul”. (Bremmer este la fel de categoric, scriind pe rețelele de socializare că Musk „mi-a spus că a vorbit cu [P]utin și cu [K]remlinul direct despre [U]kraine”.
Forțele rusești pierd teren în sudul Ucrainei și au pierdut suprafețe uriașe în estul Ucrainei, pe măsură ce se îndreaptă spre regiunile pe care Rusia a declarat că le-a anexat, ceea ce a stârnit îngrijorarea experților în controlul armamentului cu privire la posibilitatea ca Putin și consilierii săi de top să aibă în vedere un atac cu o bombă nucleară din vastul lor arsenal, în încercarea de a-și opri pierderile.
Ukraine-Russia Peace:
– Redo elections of annexed regions under UN supervision. Russia leaves if that is will of the people.
– Crimea formally part of Russia, as it has been since 1783 (until Khrushchev’s mistake).
– Water supply to Crimea assured.
– Ukraine remains neutral.
— Elon Musk (@elonmusk) October 3, 2022